Apple разчиства чуждите слушалки и говорители от рафтовете си

За да направи път на собствените си нови продукти

Apple разчиства чуждите слушалки и говорители от рафтовете си

Снимка: Unsplash

1600 ~ 2 мин. четене

Apple спря продажбата на слушалки и безжични високоговорители от конкуренти, като Sonos, Bose и Logitech, тъй като компанията се готви да пусне собствени нови аудио продукти.

Гигантът от Купертино отдавна продава хардуер на трети страни на своя уебсайт. Сега обаче от онлайн магазина на Apple са изчезнали всички слушалки и високоговорители от Bose, високоговорителите от марката Ultimate Ears на Logitech и най-новият интелигентен високоговорител на Sonos.

Това се е случило още в края на миналия месец, предава Bloomberg и допълва, че през последните дни продуктите се премахват и от физическите търговски обекти на Apple.

Новината доведе до понижение в акциите на Sonos, които поевтиняха с цели 7% в късната търговия.

Ходовете идват в момент, когато Apple разработва множество нови аудио продукти. Първите слушалки над ухото с марката на Apple се очаква да бъдат обявени още тази година. Компанията работи и върху по-малка версия на своя интелигентен високоговорител HomePod.

Сега, изглежда, компанията разчиства физическите и онлайн рафтовете на магазините си за своите собствени нови продукти. Подобен стъпка тя предприе и през 2014 г., когато спря да продава носимите устройства на Fitbit – скоро след анонсирането на Apple Watch. Компанията изтегли продуктите на Bowers & Wilkins преди няколко години, а неотдавна премахна и устройствата Bang & Olufsen от обектите си.

Apple предлага продукти от Bose и Logitech от няколко години. Временно обаче спря продажбите на аксесоари на Bose през 2014 г., след като аудио производителят заведе дело срещу Beats, която е собственост на гиганта от Купертино, във връзка с нарушения на патенти.

Apple започна да продава някои високоговорители Sonos през 2016 г., преди няколко години след това да спре продажбите. През януари гигантът пусна One SL, но миналият месец премахна устройството.

Гигантът от Купертино заяви, че редовно прави промени в продуктите, които продава, като се води от новите аксесоари на пазара и динамиката в нуждите на клиентите. От Apple също така казаха, че продължават да предлагат някои устройства на трети страни, за да помогнат на потребителите да извлекат максимума от тези на Apple.

От понеделник единствените слушалки, предлагани от Apple, са нейните собствени AirPods и AirPods Pro, в допълнение към продуктите от дъщерното дружество на Beats. Единствените интелигентни високоговорители на уебсайта на Apple са собствените HomePod и Beats Pill +. Продава се и един продукт на трета страна, считан за говорител – на Pioneer.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg