Apple се изправя срещу рекламите на Facebook

През декември Федералната търговска комисия и група от 46 държави подадоха антитръстови искове срещу социалната мрежа

Apple се изправя срещу рекламите на Facebook

Снимка: Unsplash

1764 ~ 2 мин. четене

Facebook планира да въведе нова опция в приложението си, която да е насочена към обучение на потребителите относно обработката на техните данни, докато се бори с Apple за новите промени в поверителността на производителя на телефони, които ще изискват съгласието на потребителите за проследяване на тяхното поведение, което ще направи персонализираните реклами по-трудни, пише CNBC

Компанията за социални мрежи ще покаже на потребителите екран, който включва информация за нейните персонализирани реклами. По този начин компанията ще иска от потребителите разрешение за използване на данни, събрани от уебсайтове и други приложения, като същевременно описва как се използват определени данни, например, за персонализиране на тяхното преживяване.

Въпросният екран ще бъде сдвоен с подобна подкана на Apple, свързана с новата му политика за поверителност, която се очаква да влезе в сила през следващите няколко месеца. Опцията на Facebook и новата политика на Apple ще стартират по едно и също време.

От Facebook заявиха, че даването на съгласие няма да доведе до събирането на нови типове данни, а потребителите, които не дадат разрешение, ще продължат да виждат реклами, макар и по-малко подходящи. Подканата на Apple в крайна сметка ще бъде решаващият инструмент за това как се проследява поведението на потребителите в приложенията.

Според новите промени в поверителността на Apple, които ще бъдат пуснати в нова актуализация на софтуера, много приложения ще започнат да питат потребителите дали искат тяхното поведение в мрежата да се проследява или не за целите на персонализираните реклами. Facebook, която разчита на подобно проследяване, за да засили своя рекламен бизнес, заяви, че новите правила ще навредят на малкия бизнес. Актуализацията е противоречива сред по-широката рекламна индустрия, въпреки че Apple заяви, че промените няма да забраняват проследяването, но ще изискват от производителите на приложения да получат разрешение на потребителите за това.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук осъди това, което той нарече „теория на технологията“, изградена върху ангажираност и алгоритми, които помагат за разпространението на дезинформация и конспирации с цел събиране на потребителски данни за реклама.

Кук, макар и да не назова директно Facebook, каза, че бизнес, изграден върху подвеждането на потребители и експлоатация на данни, „не заслужава нашата похвала - заслужава реформа“.

Коментарите на  Кук дойдоха след като главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг разкритикува Apple и посочи компанията като един от най-големите си конкуренти, като заяви, че Apple е направила подвеждащи твърдения относно поверителността на потребителите. Facebook, която очаква Apple да пусне новата си политика за поверителност през текущото тримесечие, заяви, че очаква промените да се отразят на ефективността на рекламите.

Битката за проследяването на приложения се случва, тъй като Facebook продължава да разширява рекламните си цели, като същевременно се сблъсква с големи регулаторни спънки. През декември Федералната търговска комисия и група от 46 държави подадоха антитръстови искове срещу Facebook, обвинявайки компанията, че купува малки стартъпи, за да свие конкуренцията. Случаят има за цел да отмени покупките на компанията на WhatsApp и Instagram. технологии
 Apple

Подкрепи Economic.bg