Австрия отваря магазините и училищата

Само учениците с отрицателен PCR тест ще могат да присъстват на занятията

Австрия отваря магазините и училищата

Снимка: БТА

1044 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

От следващия понеделник Австрия ще разхлаби здравните мерки, наложени заради коронавируса. Планирано е да се премине към нощен полицейски час и да се позволи на всички магазини и училища отново да отворят, въпреки че броят на заразяванията остава по-голям, отколкото би искало правителството, пише Reuters.

Условието е само учениците, които са тествани, да присъстват на занятия, а другите могат да се включат онлайн, каза правителството. Тестовете ще се правят в училищата, а по-големите ученици ще бъдат разделени на групи за занятията.
Според властите клиентите в магазините ще трябва да носят надеждни маски. Не се позволяват шлемове и шалове.


Австрия значително ще затегне контрола по границите си, за да предотврати внасянето на нови разновидности на коронавируса", заяви канцлерът Себастиан Курц.

Той не уточни какви мерки ще се вземат, но спомена т.нар. бразилски щам, който още не е открит в Австрия. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца беше принуден да предупреди, че опасността все още не е отминала и трябва да се проявява предпазливост, "ако не искаме да зачеркнем напредъка, постигнат през последните седмици".

Над 88 хиляди души са починали до момента от коронавируса в Италия - първата европейска страна, ударена сериозно от пандемията. Третата икономика в еврозоната освен това преживя най-тежката си рецесия от Втората световна войн.

Подкрепи Economic.bg