ArcelorMittal свива производството на заводите си в Европа

Индийският производител страда от слабото търсене и евтиният внос отвън

ArcelorMittal свива производството на заводите си в Европа

Снимка: БТА

492 ~ 2 мин. четене
Индийският стоманодобивен гигант ArcelorMittal обяви, че ще намали производството си в Европа заради слабото търсене и нарастващия внос. Плановете на компанията са да редуцира дейността на заводите в Дюнкерк, Франция и в Айзенхюттенщад, Германия. Също така ще намали производството в Бремен, Германия и ще продължи планираното спиране в Астурия, Испания през четвъртото тримесечие на тази година.

В официалното си изявление компанията не предоставя данни за това колко продукция ще бъде ограничена, като единствено казва, че „ще приведе производството си в съответствие с настоящото пазарно търсене“.

Акциите на ArcelorMittal паднаха със 7% днес, което е най-големият дневен спад от май 2017 г., пише Bloomberg. Към 11 ч. българско време книжата на най-големият производител на стомана в света се търгуваха на 13.35 евро в Амстердам. Другите големи производители на стомана - Thyssenkrupp AG, Voestalpine AG и Kloeckner & Co. губят повече от 2%.

„Това е трудно решение, което трябва да вземем, но като се има предвид слабостта на пазара, ние смятаме, че това е благоразумният начин на действие“, каза Герт ван Поелвоорде, главен изпълнителен директор на дружеството към ArcelorMittal, произвеждащо плоски продукти в Европа. „Това ще бъде временна мярка, която ще бъде отменена, когато пазарните условия се подобрят“, добавя той.

За втори път този месец ArcelorMittal обяви намаляване на производството. По-рано компанията обяви, че ще затвори заводи в Полша и ще намали производството в Испания в отговор на влошаващия се пазар.

Европейските производители на стомана бяха засегнати от спада в търсенето от страна на немската автомобилна индустрия и конкуренцията на евтиния внос. Също така имат трудности и заради покачващите се цени на желязната руда, която е ключова съставка в производството на стомана. Ръстът се подкрепя от затварянето на мините в Бразилия.

По-рано този месец регионалната лобистка група Eurofer предупреди, че индустрията е на крачка от кризата.
Коментари: 0