Армин Лашет поема поста на Ангела Меркел в ХДС

Армин Лашет поема поста на Ангела Меркел в ХДС

Снимка: БТА

Центристът Армин Лашет е избран за лидер на германския Християндемократически съюз (ХДС), партията на канцлера Ангела Меркел. Той се бори с двама съперници за поста и бе излъчен за победител във виртуална конференция на партията, предава BBC.

Лашет е премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия. А сега, след наследяването на Меркел в партията, той става един от потенциалните кандидати и за управлението на страната.

59-годишният Лашет победи на балотаж консервативния бизнесмен Фридрих Мерц с 521 на 466 гласа. Третият кандидат – Норберт Рьотген, бе елиминиран в предишния тур.

Обикновено лидерът на ХДС става и кандидат за канцлер на партията и сестринския Християнсоциален съюз (ХСС). Ситуацията около коронавируса обаче придаде допълнителни краски на политическия пейзаж и към днешна дата не е сигурно, че традицията ще бъде спазена.

Сред потенциално спряганите имена са още здравният министър Йенс Шпан и лидерът на ХСС Маркус Зьодер. Решението се очаква да бъде взето през пролетта.

Изборите за нов канцлер на Германия са през септември. През последните 16 години начело на страната бе Ангела Меркел, която обяви, че повече няма да се кандидатира.

Лашет е считан за лоялен нейн поддръжник. По време на кампанията си каза, че промяна в посоката на партията ще изпрати грешен сигнал.

„Искам да направя всичко, за да останем единни през тази година… и след това да се уверим, че следващият канцлер на федералните избори ще бъде от съюза [ХДС/ХСС]“, каза Лашет в победната си реч.

Коментари: 0