Трима мъже искат да влязат в обувките на Ангела Меркел

След 16 години управление Меркел слиза от политическата сцена

Трима мъже искат да влязат в обувките на Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел се среща с губернатора Армин Лаше по време на посещението си в най-населената федерална провинция в Германия Северен Рейн-Вестфалия

Снимка: БТА

1224 ~ 2 мин. четене

Трима мъже искат едно свободно работно място с изключително големи обувки, които да запълнят. Който от тях спечели лидерския конкурс на Християндемократическата партия (ХДС) на 16 януари, най-вероятно ще бъде и следващият канцлер на Германия, замествайки Ангела Меркел, която няма да се кандидатира за нов мандат.

Ключовият въпрос за резултата от надпреварата им е в каква посока ще искат да поеме ХДС и колко смелост имат делегатите на партията за промяна в политиката.

Меркел бе избрана за канцлер през 2005 г., а партията промени драстично. От много консервативна и доминирана от мъже група ХДС стана по-либерална, с равно участие на мъже и жени в нея.

Това невинаги беше лесно за консервативното крило и неговите поддръжници, някои от които напуснаха и сега гласуват за популистката крайнодясна формация Алтернативата за Германия (AfD).

Успехът на Меркел досега се определя от нейната политическа интелигентност, разбирането какво е популярно сред хората и съответно промяната на курса към това – било то отказване от ядрена енергия, приемане на еднополовите бракове или въвеждане на минимална заплата.

Сега, след 16 години управление, тя няма да се кандидатира отново на предстоящите избори през септември. За поста ѝ се борят тези трима мъже:

Отляво надясно: Фридрих Мерц, Армин Лашет, Норберт Рьотген

Фридрих Мерц

Според социологическите проучвания, проведени от Infratest dimap, той ще е най-вероятният победител този уикенд. Подкрепен от консервативните и бизнес крила на партията, но не успява да убеди много жени.

Мерц обещава да трансформира ХДС в по-консервативна партия, която отново може да бъде дом на много недоволни гласоподаватели, които подкрепиха AfD. Бившият германски председател на BlackRock е свързан с бизнес елита на страната и е експерт по икономически въпроси.

Ако Мерц поведе ХДС на следващите избори, той би подкрепил коалиция с либералите, но тази комбинация в момента няма да даде мнозинство. Той е в лоши отношения със Зелените, поради което изборът му по ирония на съдбата най-вероятно ще означава продължение на Голямата коалиция със социалдемократите (СПД).

Армин Лашет

Армин Лашет е човекът на приемствеността, който се ангажира да запази партията там такава, каквато е в момента, като остане на пистата „Меркел“.

Той е опитен политик и министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия, федералните провинции с най-голямо население в Германия. Лашет иска да модернизира Германия и да трансформира ХДС в по-млада партия с повече женско представителство. Той си партнира със здравния министър Йенс Шпан, един от най-младите водещи политици в страната.

Ако той спечели състезанието, ХДС най-вероятно ще влезе в коалиция със Зелената партия, която ще добави либералите в управлението.

Норберт Рьотген

Норберт Рьотген е най-малко вероятният победител. В момента обученият юрист ръководи комисията по външни работи на Бундестага. Той също иска да модернизира християндемократите, но с по-голям тласък върху околната среда, което според него ще подтикне младите поколения да гласуват за партията.

Това го прави – ако спечели – и предопределен за коалиция със Зелената партия.

Подкрепи Economic.bg