„Артекс“: Искането за събаряне на „Златен век“ е противозаконно

Работата по строежа е спряна до излизането на окончателното решение на ВАС, заявиха от компанията

„Артекс“: Искането за събаряне на „Златен век“ е противозаконно

Снимка: bTV

Намеренията на новия районен кмет на „Лозенец“ за събаряне на сградата „Златен век“ не кореспондират със закона и решенията на съда. Това се казва в съобщение до медиите, изпратено от строителната компания „Артекст“, която изпълнява проекта за небостъргач.

Повод за това изказване стана отправеното от новоизбрания кмет на „Лозенец“ Константин Павлов искане към арх. Иван Несторов, началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), да издаде заповед за събаряне на строящата се от години сграда. Като мотив новият управник посочва, че разрешителното за строеж е загубило правното си действие.

От „Артекс“ посочват, че с решение от 30 юли 2019 г. Софийският административен съд е потвърдил валидността на Разрешението за строеж на „Златен век“ и е отменил заповедта на ДНСК за спирането на строежа. „Напомняме също, че съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на този и други подобни строежи, които промяната на ЗУТ е заварила през 2017 г., ще изтече през 2018 г.“, заявяват от компанията.

От „Артекс“ посочват още, че въпреки решението на Софийският административен съд работата по обекта е спряна, докато излезе окончателно решението по казуса на Върховния административен съд.

Припомняме, че небостъргачът на „Артекс” стана повод за граждански протести, като освен това и строителството му беше спирано заради нарушения, а разрешителното на обекта беше поставено под въпрос. В разгара на скандала с разрешителното за строеж на „Златен век“, който се случи малко след началото на „Апартаментгейт“, в който също участва фирмата строител на небостъргача, столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че лично е решила да не удължи разрешителното за строеж на сградата.

„В София не трябва да се допускат сгради, които не се вписват в общата среда и пречат – включително на движението“, каза през март Фандъкова в интервю.

Според „Демократична България“, формацията, от която беше издигнат районният кмет на „Лозенец“, становището на Константин Павлов „идва да запълни шестмесечното мълчание от страна на главния архитект на Столична община (СО), арх. Здравко Здравков, след като през април 2019 г. началникът на ДНСК арх. Несторов го задължи да се произнесе по казуса“.
Коментари: 0