\"Атака\" иска връщане на пушенето в заведенията

Според националистите така или иначе тази забарана не се спазва у нас

\

Снимка: БГНЕС

Автор: Божидара Иванова

Въпреки яростната съпротива на управляващите, "Атака" планира отново да внесе промени в Закона за здравето, с които да се разреши пушенето в заведенията в обособени за целта места.

Според поправката пушенето в едни помещения ще бъде позволено, а в други – не, като между тях трябва да има изолация. Мотивът на националистите е, че с тази забрана се нарушават правата на хората, които искат да пушат в ресторанта.

Друг аргумент на атакистите е, че така или иначе забраната не се спазва в България. "В различните европейски страни практиката по темата с цигарите в заведенията е различна. В Германия, ако искаш да отвориш ресторант, в който да се пуши, се изисква лиценз. При нас всичко е с брадвата“, коментира проф. Станислав Станилов цитиран от News.bg.

По думите му тези промени ще срещнат съпротивата на лекарското съсловие, но "Атака" ще внесе отново промените в закона. Станилов е оптимист, че този път ще се събере нужното мнозинство, за да минат поправките.

"Всяко общество трябва да узрее, за да забрани тютюнопушенето", добави той. Според него у нас трябва да се приемат закони, които могат да сработят и случаят със забраната за пушене на обществени места не е такъв.

Коментари: 0