100 млн. литра вино сме изпили през 2014 г.

Oтиващата си година е най-лошата за винаро-лозарския бизнес от 30 години насам, заяви инж. Красимир Коев

100 млн. литра вино сме изпили през 2014 г.
Автор: Божидара Иванова

През 2014 г. сме изпили около 100 млн. литра вино. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното инж. Красимир Коев.

По думите му отиващата си година е най-лошата за винаро-лозарския бизнес от 30 години насам заради лошите климатични условия. Въпреки това страната ни продължава да изнася българско вино в чужбина и да разширява пазарите си в Европа, Азия и Северна Америка.

„За съжаление, тази година ще заеме челното място като годината, която е била най-лоша за винаро-лозарския отрасъл от климатична гледна точка, а оттам и като последици върху лозята и добивите. Надявам се поне виното, което нашата индустрия направи, да е с много добри качества, така че да можем да предлагаме продукт, който си извоюва добро място като вино с много добри характеристики“, коментира Коев, цитиран от „Дарик“.

Той добави, че износът на вино от  България за деветмесечието е приблизително 45 млн. литра. Коев обясни още, че годишната консумация на вино у нас варира между 95 и 103 млн. литра. Износът на вино е предимно за Руската федерация, Германия, азиатските пазари – Китай, Япония и Виетнам.

Коментари: 0