Авиацията ни иска бързо решение за новите изтребители

Най-правилният избор трябва да бъде взет от работните групи

Авиацията ни иска бързо решение за новите изтребители

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева
Убеден съм, че експертите, в лицето на военновъздушните сили и военната експертиза, ще вземат най-правилното решение за това кой е най-целесъобразният самолет за нуждите на авиацията ни. Това обаче трябва да се случи много бързо, за да може наистина да продължим достойно историята на българската авиация, която не може да се случи без изтребители. Това коментира за Economic.bg полк. Филип Ангелов, командир на 16-та транспортна авиационна група. С него се срещнахме на Деня на отворените врати на авиобаза „Враждебна“, а събитието предшестваше Деня на българската авиация на 16 октомври. 

Основната цел бе да бъдат показани платформите, на които групата изпълнява своите задължения и наличното въоръжение.

Празникът събра много авиолюбители, както и деца, дошли специално, за да се докоснат и да разгледат отвътре военните самолети. „По този начин ставаме много разпознаваеми и достъпни. Хората гледат с много мили чувства към небето и когато видят „Спартан“ осъзнават, че в момента може да се изпълнява много важна донорска мисия“, обясни Ангелов.

Базата разполага с три военни самолета „Спартан“, които по думите на командира, с оглед на задачите, възложени от командването на военновъздушните сили и от Министерството на отбраната, са достатъчни. „Ние имаме още доста авиационна техника, която допълва асортимента ни. Всеки самолет е профилиран в зависимост от тактическите характеристики“, разказа полковникът. 

Подмладяване на пилотите

Той сподели, че авиационната група се развива и в отношение на придобиване на нова техника, което мотивира и амбицира личния състав. На въпрос на Economic.bg дали са има недостиг на кадри, Ангелов обясни, че към момента те са достатъчно, но се води политика за подмладяване на личния състав.

„Желанието ми е да заложа на млади кадри, които са амбициозни и готови да вземат всичко от професията“. Водещо в работата е екипният стил, тъй като „без нея няма как да си свършим задълженията“.
Коментари: 0