Австралия изгражда второ летище в Сидни за 3.8 млрд. долара

Sydney Airport няма да участва в изграждането на проекта

Австралия изгражда второ летище в Сидни за 3.8 млрд. долара
1284 ~ 1 мин. четене

Австралийското правителство потвърди намерението си да инвестира 3.8 млрд. долара за изграждането на второ международното летище в Сидни.

Междувременно компания Sydney Airport Holdings, операторът на съществуващото международно летище "Кингсфорд Смит", окончателно отказа участие в проекта заради свързаните с него рискове и разходи.

"Решението на Sydney Airport е да не приема предложението на правителството прието в интерес на нашите инвеститори – милионите австралийци, които притежават акции чрез пенсионни фондове", - се казва в съобщение за пресата.

Както се посочва в съвместното изявление на австралийския премиер Малкълм Търнбул и министъра на инфраструктурата Пол Флетчър, правителството е взело под внимание и в двата варианта - със съгласието на Sydney Airport и без него.

Подробна информация за финансирането на проекта ще има на 9 май, 2017 г. Предполага се, че правителство ще намери друг оператор или ще ангажира себе си в проекта, създавайки подходящо държавно предприятие, пише австралийският ABC.

Властите твърдят, че само по време на строителната фаза в икономика благодарение на новото летище ще влязат 1.9 млрд. австралийски долара. До началото на 2030 г. в Западен Сидни ще бъдат създадени 9 хил. работни места във връзка с появата на авиоцентър, а в дългосрочен план - повече от 60 хил. работни места.

Подкрепи Economic.bg