Австралия одобри сливането на Shell и BG Group

Покупката на BG ще засили значиелно позициите на Shell на пазара на природен газ

Австралия одобри сливането на Shell и BG Group

Австралийският Съвет за регулиране на чуждестранни инвестиции (Foreign Investment Review Board, FIRB) днес одобри сделка за сливането на британско-холандската петролна компания Royal Dutch Shell с BG Group, съобщава MarketWatch.

През ноември, сделка бе одобрена от австралийската комисия по въпросите за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC). По-рано тя бе приета и от Бразилия, ЕС, САЩ и Южна Корея. Сега, сливането на двете компании е насрочено за началото на 2016 г., зависи от Министерството на търговията на Китай и акционерите с право на глас.

Според изпълнителния директор на Shell Бен ван Берден, присъединявайки активите на BG Group в Австралия към глобалния портфейл на активите на Shell е била една от основните цени на британската компания.

Както се съобщи през април тази година, Shell е постигнала споразумението за закупуването на BG Group за $ 70 млрд. В резултат на това, след приключване на сделката акционерите от BG ще притежават приблизително 19% от акциите на Shell.

Придобиването на BG ще увеличи запасите на нефт и газ на Shell с 25%, производството - с 20%. Покупката на BG ще засили значително позициите на Shell на пазара на природен газ.

На 12 ноември 2015 г. стана известно, че Shell заема 4-то място от 6-те най-големи петролни компании в света, които са натрупали значителни средства от придобиването на нови активи.

Коментари: 0