Азербайджанският газ ще задоволява до 30% от потреблението в България

Борисов и Алиев обсъдиха съвместно предприятие за производство на бронжилетки

Азербайджанският газ ще задоволява до 30% от потреблението в България

След 2020 г. се очаква азербайджанският газ от находището „Шах Дениз” 2 да задоволява около 25-30% от потреблението на природен газ в България. Това стана ясно по време на срещата между премиера Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, които днес обсъдиха възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни.

„На практика след 2020 г. азербайджанският природен газ от „Шах Дениз” 2 ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната ни“, обясни Борисов.

Бойко Борисов заяви, че страната ни очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между газопровода TAP и IGB, за което ще България ще разчита и на подкрепата на азербайджанската страна.

По думите му по план строителството на газовата връзка между Гърция и България (IGB) трябва да започне до средата на тази година и да приключи през 2020 г. в синергия с пуска на газопровода TAP. Това ще осигури договорените 1 млрд. куб м./год. по дългосрочния договор с консорциума „Шах Дениз”, обясни българският премиер.

Тема на разговор между двамата лидери беше и газовия хъб „Балкан”, за който се очаква част от доставките на природен газ да идват именно от Азербайджан. „Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултати от това проучване, които са изключително позитивни“, добави още българският премиер Борисов пред президента Алиев. В рамките на срещата беше обсъдена и възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб „Балкан“.

 

По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели  – чистота на въздуха и конкурентоспособност. „През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме“, заяви българският министър-председател и добави, че България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа.

Пред азербайджански медии премиерът Борисов е коментирал и друга тема от срещата -  създаване на общо предприятие за производство на бронжилетки. "Азербайджан и България сега работят за създаване на съвместно предприятие за производство на бронежилетки", каза Борисов пред Interfax.az.

Той обаче не уточни къде ще оперира предприятието.

Двете страни са обсъдили и провеждането на съвместни учения и укрепването на партньорствата във военно-образователната сфера.

Коментари: 0