6 бабини рецепти в сезона на настинките

Те работят безотказно срещу всякакви простудни заболявания в студените дни

6 бабини рецепти в сезона на настинките
5446 ~ 2 мин. четене

Студените месеци не са най-приятното време през годината. Към края на зимата организмът ни е изтощен и все по-трудно се справя с динамичните температурни промени. Когато няколко дни времето е топло, а през следващите няколко – хладно и дъждовно, сме изложени на най-голям риск от простуда. Именно на границата между сезоните се разболяваме най-често.

Ето 6 класически неща, които ще ви помогнат да преборите настинката и да укрепите имунитета си:

За силата на вълнения чорап

Студените крайници са често пръв признак за настинка. Затова дебелите вълнени чорапи и домашните пантофи трябва задължително да имат място в гардероба ни. Мнозина се съмняват в превантивното действие на вълнения чорап, но дори самото внушение помага на организма да се пребори с настинката – знаем, че плацебо ефектът има неподозирана сила.

Ползата от сауната

Сауната и парната баня могат да имат чудотворен ефект – те подсилват имунната система, но само когато се ползват правилно. При висока температура не е препоръчително да се влиза в сауна. При хрема и настинка обаче тя върши чудеса: редуването на горещо и студено подобрява оросяването на лигавицата.

Живителна топлина

Човешкото тяло не бива да губи топлина. При настинки, коремни болки или мускулна треска е препоръчително тялото да се затопля с грейка или електрическа възглавница. Топлината подпомага оросяването и е ценно средство срещу всевъзможни болки. Но внимание: тъй като е пълна с гореща вода, грейката трябва да е винаги добре затворена.

Лютивият корен

Джинджифилът играе централна роля в аюрведичната и традиционната китайска медицина. Лютивият корен е ефективно средство срещу болки в гърлото, запушен нос, световъртеж и гадене. От него може да се приготви и вкусен чай, който в сезона на настинките има наистина живително действие.

Добър апетит!

Корейците вярват в чудодейната сила на кимчи – традиционно корейско ястие от ферментирали зеленчуци, основно зеле. И на други места по света ценят киселото зеле като ефикасен натурален продукт срещу настинки и болежки. То е богато на витамин С и флавоноиди, подпомага храносмилането и е ефикасно средство срещу вируси и микроби.

Билки за здраве

Освен от джинджифил, чай с лечебни свойства може да се приготвя също от салвия, риган, мащерка, лайка, мента и много други билки. Да, вкусът е особен и понякога ни се струва, че с един билков чай поглъщаме цялото съдържание на домашната аптечка. Но пък си заслужава.

Подкрепи Economic.bg