Байдън подкрепя провеждането на Олимпийските игри в Токио

Американският президент обаче настоява за въвеждането на ограничителни COVID мерки, които да гарантират безопасността на участващите

Байдън подкрепя провеждането на Олимпийските игри в Токио

Снимка: Pixabay

324 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Президентът на САЩ Джо Байдън, по време на срещата на върха на Г-7, затвърди подкрепата си за провеждането на Олимпийските игри в Токио пред японския премиер Йошихиде Суга, подчертавайки обаче необходимостта от налагане на ограничителни COVID мерки, които да гарантират безопасността както на зрителите, така и на участващите, предава Reuters.

Олимпийските игри в Токио 2020, които бяха отложени миналата година поради пандемията от коронавирус, трябва да започнат на 23 юли, на фона на масова съпротива в страната. Медицинските центрове призоваха миналата седмица за отмяна на игрите, тъй като ситуацията е все още крехка и бяха подкрепени от голяма част от населението в страната, които се страхуват да приема хиляди туристи.

„Президентът Джо Байдън изрази гордост от американските спортисти, които са се обучавали за игрите в Токио и ще се състезават в най-добрите традиции на олимпийския дух“, се казва в официално съобщение предоставено от администрацията на Байдън. В него се посочва още, че спазването на социална дистанция и носенето на предпазни средства ще е ключов „играч“ в Олимпийските игри тази година.  

Японското правителство и организаторите заявиха, че дори и Токио да се бори с четвърта вълна на инфекцията „игри ще има“. Международният олимпийски комитет (МОК) пък заяви, че всички рискове за пресметнати и няма място за тревога.

„Токио 2020 ще бъде благодарен, ако страните от Г-7 подкрепят провеждането на летните игри“, заяви председателят на организационния комитет Сейко Хашимото.

Подкрепи Economic.bg