Байдън подписа инфраструктурнaта програма за 1.2 трлн. долара

Американският президент обяви, че инфраструктурните инвестиции в САЩ ще надминат тези на Китай

Байдън подписа инфраструктурнaта програма за 1.2 трлн. долара

Снимка: БТА

1364 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Американският президент Джо Байдън подписа двупартийния инфраструктурен пакет на стойност 1.2 трилиона долара по време на официална церемония в Белия дом, предава Reuters. Законопроектът бе приет от Сената с 69 срещу 30 гласа през август и на 5 ноември от Камарата на представителите, включително с одобрението на 13 републиканци.

Приемането на този инфраструктурен пакет се оказа труден процес, но успя да докаже, че републиканци и демократи могат да работят заедно, заяви Байдън по време на церемонията.

Въпреки пречките между демократи и републиканци се видя, че заедно могат да постигнат добри резултати. Твърде често във Вашингтон причината да не свършим нещата е, че настояваме да получим всичко, което искаме. С този закон ние се фокусирахме върху това да свършим нещата“, каза Байдън.

Този пакет трябва да осигури 550 млрд. долара нови федерални инвестиции в инфраструктурата на САЩ за период от 5 години.

„Имали сме най-добрата инфраструктура на света. Сега, според Световния икономически форум, сме 13-и“, каза Байдън и посочи, че това ще се промени.

Заради този закон другата година ще бъде първата от 20 години, когато инвестициите ни в инфраструктура ще нарасне по-бързо от тази на Китай“.

Според президента пакетът ще осигури средства за пътища, мостове, обществен и железопътен транспорт, летища, пристанища и водни пътища, създавайки хиляди работни места.

65 милиарда долара от средствата ще бъдат използвани за подобряване на националната инфраструктура, както и десетки милиарди долари за подобряване на електропреносната мрежа и водоснабдяването.

Други 7.5 млрд. долара са предвидени ​​за изграждането на национална мрежа за високоскоростен интернет и зарядни устройства за електрическите автомобили.

Байдън и висши служители от администрацията му започват обиколка из страната, за да популяризират инфраструктурния план сред американците.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg