Българи в Ница: \"Беше страшна касапница\"

Един наш сънародник е леко пострадал при варварския акт снощи

Българи в Ница: \
Много българи, които живеят в Ница, разказаха какво са преживели снощи при кървавия акт. Припомняме - френски гражданин с тунизийски произход премина с камион през събралото се множество по крайбрежната алея на града, прибиращо се от тържествата за Деня на Бастилията. Загинали са над 80 души, поне още 120 са ранените.

Един от българите, били на мястото, е Иво Георгиев - само на пресечка разстояние от мястото на трагедията, когато чува изстрелите и шума от камиона. „Видях хората, които бяха сгазени. Беше страшна касапница", разказа той пред Нова тв.

Теодор Илиев с негови приятели също били съвсем наблизо. „Бяхме на около петдесетина метра от случващото се. Изведнъж някаква огромна тълпа тръгна да тича срещу нас, чуха се викове, дори изстрели. Първоначално мислехме, че това са пиратки. Тълпата изведнъж ни погълна и започнахме да тичаме. Бяхме с още едно момиче и едно момче. Приятелката ми падна, аз я вдигнах и накрая трябваше да се скрием някъде от тълпата, защото паниката беше доста голяма" , спомня си той пред Нова.

Нели Капаси, която също е била до мястото на трагедията, разказа: „В първия момент не осъзнахме какво става, докато не чухме изстрели от автоматична стрелба". „Зарята започна в 10.00 часа. Не знам колко е продължила. Може би 10-15 минути, може би и повече. Няколко минути след зарята се случи трагедията. Ние бяхме в един ресторант, който е в центъра на Ница, на около стотина метра от там. На улицата имаше много, много хора, и първото нещо, което видяхме беше една вълна от тичащи, крещящи хора", сподели тя и добави: „В първия момент не осъзнахме какво става, докато не чухме изстрели от автоматична стрелба. След като чухме изстрелите настъпи паниката и в нашият ресторант. Нещо страшно беше. Не мога да кажа кой произведе изстрелите. Не знам. В момента, в който започнахме да тичаме видях покрива на бял камион и се учудих, че той е там, защото улицата беше затворена целия следобед".

Ние имахме шанса да се скрием в едно мазе, един локал за колелета. Когато излязохме попитахме полицая какво става и той каза: „Знам какво става, но е нещо страшно да ви го обяснявам". Чух, че други полицаи искаха покривки и чаршафи, за да покрият мъртвите тела, което създаде допълнителна паника", разказа Нели Капаси.

„Точно преди да стане атентата, бяхме на плажната ивица, където имаше фойерверки. След фойерверките тръгнахме да се прибираме, когато стигнах до трамвая, започнаха да се чуват писъци и крясъци. Всички хора в трамвая залегнаха. Имаше изстрели", разказа Даниел Василев, който също е бил в центъра на Ница по времето на трагедията и добави: „Едва когато се прибрах вкъщи разбрах, че камионът е прегазил много хора. Шофьорът е карал един огромен камион и два километра е газил хора, след което е слязъл, започнал да стреля и полицията е стреляла".

Друг българин, който живее в Ница - Диян Добрев, разказа в ефира на "Здравей, България", че не е бил на мястото на трагедията, но знае, че там е имало други наши сънародници.

От Министерството на външните работи потвърдиха за леко пострадал българин при терористичния акт в Ница. Той не е потърсил лекарска помощ, казаха от ведомството. 

Възможно е да става дума за Кирил Георгиев, който има натъртвания на лявата ръка. 

"Беше един страхотен празничен ден, имаше концерти и фойерверки. На края на фойерверките се очакваше да започне още един концерт, но точно в този момент видях как на метри от мен един камион се заби в хората. Първоначално беше малко далеч и си мислех, че е част от програмата, но след няколко секунди видях, че този камион помиташе всички, които стояха пред него", разказа той пред Нова тв.


От МВнР посочиха още, че българските дипломатически представителства остават във връзка с местните власти.
Коментари: 0