Българин е сред пилотите на най-големия самолет в света

Мечтата му се сбъдва, когато подарената преди години играчка, се превръща в работното му място

Българин е сред пилотите на най-големия самолет в света

Най-големият самолет в света – Airbus A380 пътува от Ню Йорк до Хонконг без презареждане. Движи се с 900 километра в час, има 80 метра размах на крилете и е впечатляващо безшумен. Машината е на два етажа и събира 550 пасажери на борда си. Далечината на полета е 15 700 километра, пише Нова Тв.

Двигателите не издават шум, те са 50% по-тихи от тези на Boeing 747 по време на излитане. С този самолет не можеш да усетиш скоростта.

Човекът, който управлява гигантът е 35-годишният пилот Марио Бакалов.

„Крачка в кариерата, да летиш на най-големия самолет в света! Най-комплексният е, най-модерният! И съм горд, че съм успял", заявява Марио Бакалов.

По думите му, малцина са късметлиите, които имат шанса да управляват тази машина. „От тези, които формално са годни за това, по-малко от 5% успяват да стигнат до обучението. Аз съм късметлията”, коментира Марио Бакалов.

Марио избира професията си благодарение на майка си, която работи в авиокомпания, и един подарък – модел на самолет от баща му. Мечтата му се сбъдва, когато подарената преди години играчка, се превръща в работното му място.

Марио Бакалов вече има зад гърба си 8000 летателни часа и е във въздуха от 11 години. Преподавател е и в най-голямата авиационна академия в Европа.

Коментари: 0