Приятелят се оказа враг

\"Нищо не е вечно под Луната\" - каза руският президент Владимир Путин

Приятелят се оказа враг
Автор: Александра Сотирова

Един от най-драматичните моменти в руската външна политика през изминалата година е рязкото влошаване на отношенията с Турция. Инцидентът със сваления руски бомбардировач стана точка, от която няма връщане назад в отношенията между Кремъл с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Турските власти отказаха да поднесат на Русия извинение за инцидента и да компенсират семейството на починалия пилот. Трагедията със Су-24 бележи връх между различията на Москва и Анкара над положението в Сирия и създаде набор от проблеми, които е малко вероятно да бъде решени през следващата година.

За втора поредна година отношенията с Турция се превърнаха в една от основните теми по време на ежегодната пресконференция на Владимир Путин. Въпреки това, тонът на отговорите на поставените въпроси по тази тема се промени радикално.

Преди година, руският президент Владимир Путин, говорейки за намеренията на Русия да направи нов газопровод за Турция. Тогава Анкара подчертаха, че няма да подкрепят въвеждането на санкции срещу Русия и че Брюксел няма да убеди Ердоган да предаде своя "приятел Владимир". Изглеждаше, че Москва и Анкара ще успеят да изградят връзка на принципа "услуга за услуга".

Изграждането на "Турски поток" и редица други проекти, не се запазиха след влошаването на руско-турските отношения. Коментирайки състоянието им след инцидента със сваления Су-24, Владимир Путин, цитира Шекспир и заяви "Нищо не е вечно под Луната" - каза президентът в телевизионно интервю, в което ясно подчерта, че нормализирането на руско-турските отношения е възможно не по-рано оттогава,откогато в Анкара се смени властта.

За първи път от 13 години властта в Турция, така наречените умерени ислямисти от Партията на справедливостта и развитието (ПСР), е подложена на критика от страна на Кремъл: преди ръководството на ПСР е получаваше обществена подкрепа и поздравления от руския лидер за победата им в изборите на всички нива.

На фона на конфликта с Анкара, Москва се насочи към укрепване на сътрудничеството с противниците на Реджеп Тайип Ердоган. Откакто завесата падна, руски лидери поддържат връзка с кюрдската опозиция в турския парламент Селахатин Демирташ. Всеки контакт на руските органи с кюрдските политически сили в Анкара обаче, се счита за удар по интересите на управляващите.

Коментари: 0