Българин осъди бившия си работодател за $650 хил.

Сънародникът ни е станал жертва на дискриминация в САЩ

Българин осъди бившия си работодател за $650 хил.
Автор: Илия Лазаров

Американски съд осъди бизнесмен да плати 650 хил. долара на български портиер, който бил уволнен от работодателя си от Белвю. На нашенеца му бил поставен ултиматум – да научи английски или ще си изгуби работата, съобщи в. The Seattle Times.

Йордан Петров съди Джеймс Хъбърт и съпругата му, бившия общински съветник в окръг Кинг Синтия Съливан, за дискриминация, репресии и неизплатени заплати, след като бил безцеремонно уволнен от „Нърбърт Ресърч“ при получено нареждане да запише курсове по английски език след като е работил за фирмата 5 години без никакви проблеми.

Присъдата включва 300 хил. долара по федерални и щатски искове и 350 хил. долара наказателни вреди срещу Хъбърт и компанията му. Заседателите не са стигнали до решение по иска на Петров за дискриминация.

„Това е много тежка присъда, особено по случай на нископлатен служител“, коментира Елизабет Хенли, адвокат на Петров.

Петров е бивш полицейски служител. Нает e от съпругата на Хъбърт през 2006 г. Българинът получавал по 12,5 долара на час и въпреки, че не знаел добре английски, с него се работело приятно. След като бил уволнен, Йордан не успял да си намери нова работа и се върнал в България.

Преди това Хъбърт поискал да разбере дали Йордан е мюсюлманин. След като му отговорил, че не е, работодателят започнал да се държи с него неуважително и дискриминативно в сравнение с останалите служители, които не са българи. Отначало му намалил заплащането на работните часове, а после го накарал да боядиса сградата на фирмата само с четка и стълба. Когато Йордан се оплакал, работното му време било увеличено на 10 часа, без да получи допълнително заплащане.

Българинът е обвинен от работодателя си, че откраднал и килим от фирмата, чиято стойност е удържана от заплатата му. Следващата стъпка на Хъбърт била да принуди Йордан да се запише на курс по английски език. Класът обаче бил вече пълен и българинът бил уволнен.

Коментари: 0