Българите са предвидили по 557.41 лв. за коледни подаръци

Българските домакинства ще дадат 23.5% от месечните си доходи за празниците

Българите са предвидили по 557.41 лв. за коледни подаръци

Българските домакинства планират да инвестират 23,5% от месечните доходи, или точно 557,41 лв. (285 евро) за коледни подаръци през 2016 г., което прави със 70 лв. повече спрямо 2015 г. Затова и страната ни се индексира за първи път над средното ниво (22.20%) за всички участващи в изследването държави. За сравнение, едно семейство в съседна Румъния планира да отдели със 124 евро повече спрямо едно българско.

Това показва специализираното проучване „Коледен барометър 2016“ на Фератум Груп, проведено сред 13,261 домакинства от 20 европейски държави.

Домакинствата у нас възнамеряват да похарчат най-много средства за облекло (29%), игри и играчки (19%), електроника (11%), лакомства (9%), козметика (8%). 

Делът на онлайн пазаруването при българите възлиза на 21%. По този показател страната ни отстъпва спрямо миналата година и се нарежда на 13-то място след страни като Чехия и Полша, но изпреварваме Румъния, Литва, Латвия, Естония и Хърватия. Лидери при онлайн пазаруването са Великобритания, Холандия, Швеция, Франция, а средният дял на онлайн пазаруването е 24,5% за всички страни.

В европейски аспект потреблението на коледни стоки ще намалее значително в Обединеното кралство, спрямо миналата Коледа, с около 15,5 % по-нисък обем на планираните разходи. За разлика от тях, живеещите в най-голямата европейска икономика - Германия, са склонни да отделят над 30 на сто (€ 807) от месечния доход на домакинство за Коледа тази година. 

Цифрата е около 10 на сто повече от едно средната за семейство (22%) във всичките 20 страни, които участват в проучването. Изненадващо, Германия е последвана от малките балтийски страни, Литва и Естония, а най-пестеливите потребители могат да бъдат намерени в Норвегия, Финландия и Холандия.

Най-предпочитаните категории продукти за Коледа са: играчки (20%), облекло (18%) и електроника (12%). От втория най-популярен подарък през миналата година (15,5%), делът на книгите ще падне до шест процента, което ги поставя на 7-мо място. Книгите са в топ 5 на подаръците само в Полша (10%) и Чехия (8%). Според „Коледен Барометър™ 2016“ българите, испанците и канадците предпочитат облеклото като подарък, а делът на играчки и игри е най-голям във Франция (31%), Австралия (26%) и Полша (23%).

„Барометърът е изключително средство за измерване на потреблението по време на коледните празници. Чрез  него можем да оценим промените в потребителските навици не само в България, но едновременно с това и в още 19 страни. Щастливи сме че за трета поредна година успяхме да организираме това глобално проучване и да вникнем в детайли в потреблението на всяка държава и в частност в потребителското поведение на българина, който тази година планира да изхарчи средно 23% от дохода на домакинството си за коледните и новогодишни празници“, коментира Ивет Димитрова , Управител на Фератум.

В общ план 16% от всички анкетирани домакинства планират да отделят повече финансови средства, в сравнение с възможностите си в предходния коледен сезон, докато 47% възнамеряват да похарчат сума равна на тази през 2015 г., а 37% ще похарчат по-малко, спрямо миналата година.

Коментари: 0