България е сред лидерите в политиката по отворени данни

Това сочи доклад на Европейския портал за данни за 2017 г.

България е сред лидерите в политиката по отворени данни

Снимка: Pexels

700 ~ 1 мин. четене
България е сред водещите страни в Европейския съюз (ЕС) в изпълнението на политиката по отворени данни, похвалиха се от Държавна агенция „Електронно управление“. Те се позовават на доклад на Европейския портал за данни за 2017 година.

От графиката по-долу личи, че страната ни е в горната графа по степен на зрялост на политиката в областта – между групата на Fast-trackers и Trendsetters. Това означава, че България е сред водещите в областта на публикуванае на отворени данни. 


Измерването е базирано на статистика от последните три години. Докладът сочи още, че като цяло европейските страни са на челни позиции по отношение на отворените данни и в световен мащаб.

Данните за България са предоставени на Европейската комисия чрез „Общоевропейски въпросник за оценка на състоянието на отворените данни за 2017 г. в България“. Въпросникът бе попълнен на основата на годишната обществена консултация, която Държавната агенция „Електронно управление“ проведе с всички администрации през май и юни 2017 година.

Подкрепи Economic.bg