Заплатите в САЩ с най-висок темп на ръст от рецесията насам

Това затвърди пазарните очаквания, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти

Заплатите в САЩ с най-висок темп на ръст от рецесията насам
1196 ~ 1 мин. четене

Икономиката на САЩ през януари е създала повече работни места, отколкото се е очаквало, пише Business Insider въз основа на данни от Бюрото по трудова статистика на страната. Същевременно заплатите са отбелязали най-бърз ръст на годишна база от рецесията през 2008-2009 г. насам. Безработицата остава на 17-годишно дъно от 4.1%.

Наемането нови служители е било високо сред различните индустрии, включително производството и минното дело – две области, които президентът Доналд Тръмп обеща да съживи. Безработица сред чернокожите, на която администрацията във Вашингтон отскоро обръща специално внимание, през декември падна до рекордно ниско равнище от 6.8%. През януари обаче тя отбеляза известен ръст и достигна 7.7%.

Ръстът на заплатите на годишна база е бил много по-голям от прогнозираното. Средното заплащане на час се е повишило с 2.9% - най-бързият темп от рецесията насам.

Ускоряването на ръста на заплатите миналия месец затвърди пазарните очаквания, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти на срещата си през март, коментира Марк Хамрик, главен икономически анализатор в Bankrate.com. По-бързият ръст на заплатите би показал по-вече печалби за икономиката, съчетани с данъчните облекчения, които трябва да влязат в сила до края на февруари.

Подкрепи Economic.bg