България показва в Лувъра съкровища за €165 млн.

В музея ще бъдат представени 325 експоната с общо 1628 предмета

България показва в Лувъра съкровища за €165 млн.
312 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
България ще покаже съкровища за поне 165 млн. евро в Лувъра, показва застрахователната оценка на безценните за страната ни културно-исторически паметници, които ще бъдат изложени догодина в Париж.
Най-престижният музей у нас ще излага 325 експоната с общо 1628 предмета. Сред тях е и Панагюрското златно съкровище, което трябва да бъде застраховано за 50 млн. евро. 

Изложбата носи името "Антична Тракия. Адриското царство" и ще бъде открита на 15 април 2015 г., като се очаква да остане до 20 юли. Тя е уредена от културният министър Вежди Рашидов и според прогнозите на френската страна чудесата на траките ще бъдат видени от около 4 млн. туристи.

Сред останалите експонати, които могат да се видят от парижани и гостите от цял свят, са бисерите на Рогозенското, Боровското, Летнишкото съкровище, както и накитите от Златница и уникалните находки от Могиланската могила, пише "Стандарт". 

Истински хит ще бъде бронзовата глава на Севт III, която е застрахована за 13 млн. евро. Златото на гетите, открито в гробницата в Свещари, ще бъде представено за пръв път извън България.

Експонатите са взети от 12 музея в страната. Очаква се и десет световни музея да предоставят експонати от българските земи, които се пазят при тях. 

Единственото бижу, което няма бъде в Париж, е златната маста на Терес, която остава в България.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg