България предлага да се създаде „световен път на древните цивилизации“

Министърът на туризма ще представи идеята пред Световната организация по туризъм

България предлага да се създаде „световен път на древните цивилизации“
България ще предложи на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО да създадем Световен път на древните цивилизации. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова по време на 2-рия Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, предаде „Фокус“.

Тя посочи, че по време на конгреса България ще представи своя нова идея. „Тя е да създадем Световен път на древните цивилизации – нещо като „По пътя на коприната“, но това ще го предложим на Световната организация по туризъм. Защото смятам, че наистина е много важно всеки един от нас да познава своето наследство – това, което предците ни са оставили по нашите земи. И да се опитаме максимално да се възползваме от това богатство и да дадем възможност на хората, които живеят по тези места, да се развиват, стъпвайки именно върху културно-историческото наследство“, обясни министърът на туризма.

Ангелкова посочи, че се надява Световната организация по туризъм да подкрепи идеята. „За да може да идентифицираме всички световни цивилизации – от Азия, Европа, Африка, Америка, Австралия… Изобщо идеята е да поканим абсолютно всички континенти да се включат и да създадем един такъв път на древните цивилизации с идея максимално те да бъдат опознати. И да се създадат маршрути, които да бъдат фокусирани изцяло върху културно-историческото наследство. Смятам да представим тази идея, след което следва обсъждане със Световната организация по туризъм и смятам, че е добре да включим и ЮНЕСКО, за да може да имаме успях. И смятам, че ако това се приеме, ще бъде важно за България като инициатор“, каза още тя и посочи, че българските обекти, които ще се включат в маршрута, със сигурност ще бъдат тези, които са включени в списъка на ЮНЕСКО.
Коментари: 0