Турската лира поскъпва след добра прогноза от Централната банка

Въпреки че продължава да прогнозира спад в инфлацията, банката намали очакванията си с колко точно ще е той

Турската лира поскъпва след добра прогноза от Централната банка

Турската лира поскъпва заради добра прогноза, направена от Централната банка на Турция. Валутата на югоизточната ни съседка към 16:35 ч. българско време е поскъпнала с близо 1.10% спрямо долара и с над 1.20% спрямо еврото.

Според турската Централна банка през декември инфлацията в страната ще е 24.5%. Засега данни за ноември няма, но като се има предвид, че през октомври инфлацията достигна 25.2%, то това означава, че банката очаква подобрение на икономическото представяне на Турция.

Същевременно обаче актуализираната прогноза на институцията е по-лоша от направената през октомври – тогава банката очакваше 24.2% инфлация в края на годината. В началото на годината пък очакванията бяха 2018 г. да завърши със 17.4% инфлация в Турция.

Инфлацията в Турция се повиши значително през последната година, след като турската лира загуби около една трета от стойността си спрямо. Правителството опита да стимулира икономическия растеж с данъчни облекчения и с понижаване на лихвите с цел насърчаване на кредитирането. Това доведе до опасения от икономическо прегряване. В крайна сметка обаче през септември Централната банка повиши основната си едноседмична репо лихва от 17.75 на 24%. От тогава лихвеният процент не е променян, а това предизвика опасения, че ръста на инфлацията може да се ускори.

Коментари: 0