Българската „Олива“ получи €35 млн. заем от Черноморската банка

Финансирането ще подпомогне нуждите на компанията от оборотен капитал за новия завод за преработка на слънчоглед и рапица

Българската „Олива“ получи €35 млн. заем от Черноморската банка

Снимка: Олива

2333 ~ 1 мин. четене

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) предоставя 35 млн. евро заем за търговско финансиране на „Олива“ АД, водещият производител на растителни масла в България. Финансирането от ЧБТР е част от синдикиран механизъм на стойност 90 млн. евро, предоставен от група международни търговски банки,  с водещ мениджър BNP Paribas Suisse SA.

Финансирането ще подпомогне нуждите на компанията от оборотен капитал за новия завод за преработка на слънчоглед и рапица във Варненска област. С новата мощност “Олива” удвоява производствения си капацитет и увеличава експортните си възможности. България е четвъртият най-голям износител на слънчогледово олио в света, а „Олива“ има значителен принос за това.

„Селскостопанският сектор е критично важен за икономическия растеж на България. Щастливи сме да помогнем на водещия български производител и износител на слънчогледово олио да разшири бизнеса си в Черноморския регион. Операцията оказва многостранно въздействие върху развитието на българската икономика чрез увеличаване на приходите от износ и данъци и подпомагане на заетостта в селските райони“, каза Дмитрий Панкин, президент на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР).

„Този ​​синдикиран заем е стъпка към по-нататъшен растеж и развитие на „Олива“ АД. Той е не е само гаранция за финансова стабилност и гъвкавост, която осигуряваме чрез задоволяване на необходимия ни заем, но и доказателство за позицията на „Олива“ АД на пазарите в Черноморския регион и степента на доверие, което получаваме от ЧБТР и търговските банки от целия свят. Тази подкрепа ще ни помогне да затвърдим позицията си и да укрепим стратегическия си растеж“, каза Ангел Георгиев, изпълнителен директор на „Олива“ АД.

Подкрепи Economic.bg