„Български пощи“ ще разпространяват печата в следващите 10 години

Колко ще струва на бюджета да поддържа тази монополна дейност все още не е ясно

„Български пощи“ ще разпространяват печата в следващите 10 години
1304 ~ 2 мин. четене

„Български пощи“ ще разпространяват периодичния печат в страната за срок от 10 години, реши правителството по време на днешното си редовно заседание. „Мярката е насочена към насърчаване на плурализма на печата и на свободата на словото. Възлагането на услугата по никакъв начин не възпрепятства конкуренцията и не отнема възможността всеки стопански субект да се договаря свободно с издателите или крайни пунктове за разпространение“, съобщават от правителствената пресслужба.

Отстъпките за разпространение са съответно 25% от коричната цена за издателите, за търговци на едро - 35%, а на дребно - 15%. За доставката на абонамент пък дискаунтът е 30% от каталожната цена на съответното издание.

„Български пощи“ ще получи и допълнителни средства от държавата за това, че предоставя услуга "от икономически общ характер – разпространение на печат". Каква е конкретната сума, която ще бъде предоставена на дружеството, не се споменава в съобщението на Министерския съвет.

Припомняме, че през ноември 2019 г. се появи идеята "Български пощи" да разпространява печатните издания в страната. Официалното решение на правителството за това беше взето в края на февруари 2020 г. И така от 1 март държавното дружество е единственият разпространител на вестници и списания в България, след като монополистът на пазара "Национална дистрибуция" прекрати дейност.

Преди дни от интервю на министъра на транспорта и информационните технологии Росен Желязков стана ясно, че се водят преговори „Български пощи“ да разширят обема на предлаганите от тях услуги в клоновата си мрежа и да започнат да предлагат застрахователни и финансови услуги. Тогава министърът за пореден път не успя да каже колко струва на „Български пощи“ разпространението на печата, но увери, че „имат капацитет да извършват и други услуги“.

Коментари: 0