Срокът за кандидатстване по схемата „60/40“ е удължен до 30 юни

За месец и половина са изплатени едва 4.4% от предвидения по мярката бюджет

Срокът за кандидатстване по схемата „60/40“ е удължен до 30 юни

Снимка: МС

1248 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Работодателите могат да кандидатстват по схемата „60/40“, която е предвидена за запазване на служителите в предприятията, засегнати от държавните мерки срещу Covid-19, до 30 юни. Това реши днес Министерският съвет с приемането на промени в Постановление № 55 от 2020 г., което регламентира реда и условията за изпълнението на мярката.

Компенсациите ще се изплащат за целия период или за част от периода от 13 март до 30 юни, но за не повече от три месеца. Работодателите, получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите, са от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване. С актуализацията на държавни бюджет в него бяха налети допълнително 1 млрд. лв. за схемата. От средата на април, когато беше направено първото плащане от НОИ към кандидатствали фирми, до 22 май по схемата са разплатени общо 44 млн. лв., или 4.4% от предвидения от правителството бюджет.

Заради малката сума от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заявиха, че схемата се е доказала като неработеща. От друга страната социалният министър Деница Сачева я смята за успех, тъй като фирмите, получили пари по нея, са близо 7800, а служителите в тях – над 115 хил. души.

Бърза сметка показва, че средно държавата превежда 382 лева от брутния осигурителен доход на служителите, какъвто е бил той към януари 2020 г. Тоест подпомогнатите служители са осигурявани реално на близо 640 лв., което е съвсем малко над минималния осигурителен праг в България за 8-часов работен ден през тази година (610 лева).

Коментари: 0