Българско брашно се изнася за Гърция и Румъния

Страната ни е в ТОП 5 в Европа по производство на зърно

Българско брашно се изнася за Гърция и Румъния

Снимка: Стоян Йотов

5478 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

15% от общия капацитет на българско брашно се изнася за Гърция и Румъния. Към двете европейски държави се експортират различни продукти и за крайни консуматори и за професионални клиенти, това заяви пред журналисти Илия Великов, изпълнителен и търговски директор на ГудМилс България, предава репортер на Economic.bg.

Износът на брашно е зависим от разстоянието. То трябва да се търгува и предлага до 1000 км. Колкото повече пътува суровината, толкова повече се оскъпява, защото цента й се определя борсово. Стойността на пшеницата навсякъде е еднаква, затова е трудно навлизането на българското брашно на чужди пазари, обясниха от компания София Мел.

У нас брашно не се внася, родното производство успява да задоволи целия български пазар. А той се равнява на около 1,2 тона консумация на годишна база. В България има 169 работещи мелници, които произвеждат около 2,5 тона брашно годишно. Фирмата София Мел държи 59,4 от пазара на брашно в страната. Тя е част от най-голямата мелничарска група в Европа Good Mills Group. Компанията притежава 25 мелници в 7 държави. За нея работят 2200 служители. Над 90% от пшеницата, с която работи дружеството е българска.

София Мел ще инвестира 5,5 млн. лева за периода 2016-2018 година в обновяването и разширяването на най-голямата мелница у нас. За изминалите пет години компанията е вложила 5 млн. лв. в нови машини и съоръжения. Тази година София Мел навършва 30 години.

Дружеството отчита 10% ръст на печалбите преди облагането с данъци за миналата година. От компанията обясниха, че за производството на био брашно е необходима сертифицирана линия, по която фирмата вече работи. ГудМилс България предоставя на български земеделци 300 тона висококачествен сорт австрийски семена. С условие за изкупуване на получената реколта на атрактивни за земеделците цени. В програмата, която започва през 2014 г., са включени 20 български земеделци от районите на София, Враца, Монтана, Кнежа и Плевен. Общо засятата площ се равнява на 14,6 хил. дка.

Над 60% от бизнеса с брашно е в сивия сектор, коментираха представители на София Мел. България влиза в ТОП 5 в Европа на държавите, които произвеждат зърно, обясни още Величков.

Потреблението на брашно у нас обаче намалява. При домакинствата се отчита 2,3% спад на употребата му за миналата година. Това е първият път, когато в страната ни се отчита намаляване на потреблението на суровината от първа необходимост. Трендът на понижение се дължи на демографския фактор в страната. Това, че населението намалява и миграционният поток от страната ни са главните причини за понижението на потреблението на брашно.

„Месенето е емоция, а не технически процес”, заключи Илия Великов, изпълнителен и търговски директор на ГудМилс България.

Коментари: 0