Google достъпна в Китай за първи път от 6 години

Компанията победи китайските власти за кратко

Google достъпна в Китай за първи път от 6 години
316 ~ 1 мин. четене

През 2010 г. Китай блокира официалния уеб сайт на Google след отказ от страна на компанията да спази изискванията на властите и да наложи цензура на определени резултати в търсачката. За първи път от 6 години насам търсачката бе достъпна в Китай за 105 минути.

Технологичният гигант е успял да пеодолее защитата на китайското правителство с конкретна цел, а именно да представи няколко нови сървъра в азиатския регион. На властите им е трябвало време, за да идентифицират центровете за данни и да ги блокират отново.

Данните за това интересно събитие се появяват около шест месеца, след като компанията публикува в своя блог пост, че нейната търсачка е ненадеждна в Китай заради местното правителство.

Пробивът в Китай е първата сериозна победа на компанията в борбата с местните власти.

Освен към търсачката, през 2014 г. бе спрян и достъпът към пощата Gmail. За известно време потребителите имаха възможност да използват приложения на трети страни, за да отварят своите профили.

YouTube също е забранена в страната от 2009 г. насам.

Въпросната цензура е част от 18-годишната програма Golden Shield Project, която помага на Министерството на обществена сигурност да контролира какво съдържание виждат гражданите онлайн. Блокирането на интернет услуги в Китай е известно още като "The Great Firewall" и засяга и други големи компании като Facebook, Twitter, както и популярното приложение Instagram, припомня Digital. 

Коментари: 0