7 неща, които да не правите преди лягане

Те ще навредят на спокойния ви сън

7 неща, които да не правите преди лягане
5274 ~ 3 мин. четене

Добрата почивка през нощта съвсем не се изчерпва с лягането навреме. Има значение и как сте подредили вечерта си, така че да се отървете от стреса преди лягане и да си доставите пълноценен сън.

Има доста неща, които ще ви попречат да спите спокойно и е добре ад избягвате преди лягане.

Вижте списък на 7 от тях:

1. Не използвайте телефони или компютър


Все повече изследователи твърдят, че да се взирате в синьо-белите светлини на екрана пречи на мозъка да освобождава хормона мелатонин, който „известява” тялото ви, че е време за лягане. Така че използването на електронни устройства вечер ще ви попречи да заспите.

2. Не пийте приспивателни (освен ако нямате безсъние)


Центъра за превенция и контрол на заразните заболявания е установил, че само за един месец през 2013 г. около 4% от американците на 20-годишна възраст са използвали рецепта за приспивателни. Но според Патрик Фулър от Харвард, специалист по изучаване на съня, повечето хора нямат нужда от приспивателните и трябва да се борят с безсънието си по други начини. Ученият смята, че повечето хора всъщност не страдат от безсъние и приемането на приспивателни няма да разреши проблема им, а може да доведе и до редица неприятни странични ефекти и дори пристрастяване към лекарствата.

3. Не пийте алкохол


Според повечето хора чаша или две вечер им помагат по лесно да заспят. Но според изследователите, той може да попречи да спите. Тъй като организмът ви започва да преработва алкохола през втората половина на нощта, може да се събудите уморени, а не отпочинали. Изследвания показват, че пиенето преди лягане разстройва фазата на съня, наречена „бързо движение на очите”, през която всъщност сънуваме и е най-важна за поддържане на паметта и концентрацията.

4. Не работете в леглото (или където и да е в спалнята)

 

Експертите съветват да запазите спалнята само за сън и за секс. Иначе няма да я свързвате с почивка и може да ви е по-трудно да заспивате.

5. Не пийте кафе след 5.00 ч. следобед


Употребата на 400 милиграма кофеин нарушава съня дори след 6 часа, показват нови данни. Хората, които пият кафе 6 часа преди лягане, спят с час по-малко в сравнение с времето, когато не са употребявали кофеин.

6. Не яжте мазни и тежки храни


Да се храните преди лягане може да навреди не само на количеството на съня, но и на качеството му. А да се хапват тежки храни преди спане намалява времето на фазата на съня, наречена БДО – бързо движение на очите, последната, най-активна фаза, когато сънуваме. Ако сте гладни късно вечерта, експертите съветват да хапнете пълнозърнести храни с протеин, като филийка пълнозърнест хляб с натурално фъстъчено масло, например.

7. Не правете тежки тренировки


Когато сте затрупан със задачи, изглежда най-подходящото време за спорт е когато останалите хора вече са заспали. Но това е погрешно. Според експертите трябва да избягвате изморителни тренировки вечерта. Това е отчасти защото температурата на тялото ви се увеличава по време на кардио и пречи на заспиването. Може да замените тренировката с йога или стречинг, което ще ви помогне да релаксирате.

Коментари: 0