Къде се произвежда българското брашно?
Показваме ви пътя му – от мелницата до потребителите

© ECONOMIC.BG / Стоян Йотов
Влизаме в София Мел – най-голямата мелница в България и една от най-големите на Балканския полуостров. Мелницата е разположена на площ от 50 000 кв. м., само на 2 км. от центъра на София се произвежда голяма част от брашното, с което всеки ден се прави хляба, който консумираме.
Пътят на пшеницата до готов за потребление продукт е много дълъг и много интересен. Тази суровина от първа необходимост минава през десетки машини и съоръжения, за да стигне смляна и кристално бяла до нас – потребителите.
Комплексът се състои от три независими линии за смилане с обща производителност 750 тона зърно на денонощие, бетонов силоз за зърно с вместимост 40 000 тона, бетонов силоз за млевни продукти с вместимост 11 000 тона и склад за готови продукти.
Пшеницата може да се приема от автомобилен и ж.п. транспорт. Проби от всяко пристигнало превозно средство се вземат с автоматичен пробовземач.
След окачествяване в заводската лаборатория пшеницата се приема с две линии, с капацитет по 150 т./час всяка, почиства се и се съхранява в силозните клетки по качество и партиди.
Технологичните съоръжения в елеваторната кула позволяват много добро предварително почистване на пшеницата и хомогенизиране на партидите.
Всяка от млевните линии е оборудвана с високоефективни машини за почистване на зърното преди смилане, автоматично формиране на млевни смеси и автоматично навлажняване, което допринася за постоянното качество на готовата продукция.
Голяма част от машините и съоръженията в София Мел се управляват от тази стая. Оборудването е старо, на повече от 30 години и е единственото подобно, което може да се види в Европа. Сега дружествата управляват машините си само през един екран с тъч скрийн, докато у нас системата е автентична.
Това е модерната и постоянно обновявана лаборатория на дружеството, тук се проверява пшеницата и понякога се пече хляб, за да се провери крайната продукция от вече преработената пшеница.
Накрая брашното се пакетира и е готово да отпътува за хранителните магазини и професионалните клиенти.