Черният шоколад е полезен преди тренировка

„Сладкото изкушение” подобрява издръжливостта и дава енергия

Черният шоколад е полезен преди тренировка
1208 ~ 1 мин. четене

Консумацията на черен шоколад преди тренировка подобрява постиженията. Това показва изследване на учени от лондонския университет "Кингстън", съобщават в. "Метро". Освен това „сладкото изкушение” силно подобрява също издръжливостта и подсилва енергията по време на физически натоварвания.

Изследователите са тествали група от 9 колоездачи, на които давали по 400 грама шоколад на ден две седмици. На част от доброволците предлагали бял шоколад, без полезното какаово съдържание, а на останалите - черен шоколад.

Колоездачите от втората група показали значително по-добри резултати. Те използвали по-малко кислород, което им позволявало да въртят педалите по-дълго време и при по-висока интензивност. Изминавали и по-дълги разстояния по време на 2-минутен спринт.

Оказва се, че черният шоколад е чудесен естествен стимулант. Неговите свойства се дължат на веществото епикатехин, което се среща в какаото. Колкото е по-високо съдържанието на какао в шоколада, толкова по-голямо е и нивото на епикатехина в него. Това вещество спомага за освобождаването от клетките на по-големи количества азотен окис, който стимулира кръвообращението и сърдечната функция. 

 

Коментари: 0