Bank of England „загуби“ банкноти за £50 млрд.

Тя събра критики, че не следи достатъчно отблизо за използването на пари в брой

Bank of England „загуби“ банкноти за £50 млрд.

Снимка: Pixabay

Bank of England е известна по цял свят със своята сигурност. Но на централната банка на Великобритания очевидно ѝ е неясно къде се намират банкноти за 50 млрд. паунда и не е достатъчно загрижена за това, обяви група депутати, цитирани от The Guadian.

Сметната палата пък заяви, че парите - еквивалентни на купчина банкноти от 5 британски лири с височина от над 1300 км - по същество са изчезнали, тъй като банката не следи достатъчно отблизо за използването на парите в брой.

Въпреки внушителната репутация, че пази милиарди лири и златни кюлчета в своите трезори, депутатите заявиха, че Банката на Англия е демонстрирала

небрежно отношение към местонахождението на по-голямата част от стерлинговите парични наличности“.

По своя дизайн обаче банкнотите не могат да бъдат проследени, което затруднява банката при проследяването на парите и така не знае къде точно стигат купюрите ѝ.

Според доклад на Сметната палата има издадени банкноти на стойност около 50 млрд. британски лири, които може да се използват в чужбина или във Великобритания. Депутатите предполагат обаче, че тези пари могат да бъдат скрити под матраци като неотчетени спестявания на домакинствата, може да са изнесени в чужбина или да са използвани в сивата икономика.

Bank of England просто не знае“, се казва в становището им.

Стойността на банкнотите в обращение е нараснала тази година, което според банката е, защото повече хора са започнали да трупат пари по време на пандемията, в случай че имат нужда от тях.

Използването на монети е намаляло през последните години, като производството на нови стотинки и лири от Кралския монетен двор е спаднало с около 65% през последното десетилетие - тенденция, която може да бъде ускорена от пандемията, тъй като все повече хора преминават към използване на безконтактни плащания с дебитни карти.

Коментари: 0