Bank of England е напълнила трезора и не се страхува за изхода от Брекзит

Банките в страната могат да поемат кредитни загуби от порядъка на 200 милиарда паунда

Bank of England е напълнила трезора и не се страхува за изхода от Брекзит

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Bank of England увери, че е готова да се справи с всякакви пазарни смущения, породени от евентуална лоша развръзка в преговорите между Великобритания и Европейския съюз или вследствие на COVID кризата, пише Reuters. Представители на финансовата институция добавиха, че в случай на липса на търговско споразумение до 31 декември банката може да посрещне нуждите на населението.

Гуверньорът на банката Андрю Бейли заяви, че Великобритания е направила всичко възможно, за да се стигне до сделка, но не всичко „зависи от едната страна“.

„С какво разполага Bank of England в трезора си? Отговорът е с много“, заяви Бейли на пресконференция.

Той добави, че едни бъдещи сътресения на пазара не биха застрашили финансовата стабилност на страната, но предупреди, че някои клиенти от ЕС може да не могат да получат достъп до финансовите услуги на Великобритания, тъй като съюзът не е предприел смекчаващи условия.

„Има ограничение за това, което можем да направим", поясни Бейли.

През следващата година банковите институции ще се изправят пред предизвикателствата на по-високата безработица и несъстоятелността на много бизнеси, напомни гуверньорът. Според него въпреки това банките са подготвени.

„Основните банки в Обединеното кралство могат да поемат кредитни загуби от порядъка на 200 милиарда паунда“, пояснява още той.

А Bank of England прогнозира, че британската икономика ще се свие с 11% тази година в резултат на пандемията и ще нарасне със 7.25% през 2021 г. Очаква се, че до първото тримесечие на 2022 г. ще се върне към нивата си отпреди кризата.

Коментари: 0