Барети, жандармерия и граничари ще пазят летищата

МВР затяга контрола по аерогарите, ще следи за съмнителни коли и хора

Барети, жандармерия и граничари ще пазят летищата

МВР драстично затяга мерките за сигурност на летищата в София, Варна и Бургас. В столицата ще бъдат изградени допълнителни пропускателни пунктове, на които ще се проверяват коли, преди да стигнат до аерогарата. Специализираният отряд за борба с тероризма, жандармерия и гранична полиция ще охраняват летище София. Допълнителни екипи на жандармерията ще има и на ГКПП-тата на летищата във Варна и Бургас.

МВР обясни, че мерките са заради започващия туристически сезон и са рутинни. Вътрешният министър Румяна Бъчварова отрече да има конкретен сигнал за готвен терористичен акт. В същото време обаче тя заяви, че мерките са в контекста на атентатите в Брюксел и Париж, при които загинаха стотици хора.

Бъчварова обясни, че мерките за сигурност в двете европейски столици били затегнати, но постфактум. „Вместо да правим извънредни мерки, ако не дай боже, нещо се случи, решихме да ги направим предварително за по-голяма сигурност и на гражданите, и на туристите“, каза тя.

Мерките бяха обявени по-малко от 24 часа след като от Държавния департамент на САЩ предупредиха американските граждани за възможни терористични заплахи в Европа това лято. В съобщението се казваше, че риск има при масови мероприятия, посещения на туристически обекти, ресторанти, търговски центрове, както и за градския транспорт. Предупреждението е със срок до 31 август.

Пред двата терминала на летище София ще бъдат отцепени зони, в които ще се правят проверки на идващите коли. В момента и таксита, и частни коли стигат до самите входове на терминалите, които са близо до гишетата, където пътниците се чекират, пише в. „Сега“.

„Идеята на тези мерки е да се отдели един по-широк периметър, в който да се правят първичните проверки на автомобилите. Мисля, че това ще ни направи доста по-сигурни“, обясни Бъчварова. Тя допълни, че мерките се въвеждат по изрично нейно настояване, както и че били съгласувани с партньорски служби. Засега от МВР не са казали, че ще се увеличава охраната по гари и автогари.

Така и не стана ясно на какъв точно принцип ще се правят проверките. В съобщението на МВР се казва, че „ще бъдат извършвани периодични проверки на хора и моторни превозни средства, без да се нарушава или затруднява движението в посока летищните терминали“. Въпреки обещанията за безпроблемно придвижване, от МВР посъветваха пътниците да предвидят повече време за стигане до терминалите.

Досега на столичното летище подобни мерки се въвеждаха единствено при визити на чужди делегации, при полети на израелските авиолинии и след атентатите в Европа. Сериозно струпване на полицейски сили на аерогарата имаше и преди няколко месеца, когато имаше съмнение, че в бял микробус на паркинга е заложена бомба. СОБТ взривиха контролирано колата, но вътре експлозив нямаше.

Мерките влязоха в сила от 1 юни и ще действат поне до края на туристическия сезон. Възможно е да бъдат удължени. Наесен ще се направи анализ и ще се реши какво да се случва по-нататък.

Коментари: 0