Bayer иска да придобие Monsanto

Това ще бъде една от най-големите сделки в агробизнеса

Bayer иска да придобие Monsanto

Най-големият световен производител на ГМО семена – американската корпорация Monsanto - е получила предложение да придобиване от немската компания Bayer, която наред с други неща също се занимава с производството на семена и пестициди.

Сделката по закупуването на Monsanto, чиято пазарна стойност е 42 млрд. долара, може да бъде една от най-големите в историята на световния агробизнес и значително да подобри способността на двете фирми да популяризират своите продукти в световен мащаб.

Късно снощи Monsanto потвърди съобщенията в медиите, че германската химическа и фармацевтична група Bayer е заинтересована от закупуването на компанията. "Нашият съвет на директорите в момента обмисля предложението и разговаря със своите финансови и правни консултанти," – казват от компанията, добавяйки, че ще съобщи, когато бъде взето решение относно предложението.

В случай на съгласие от Monsanto и одобрението на ръководните органи на САЩ и ЕС на световния селскостопански пазар ще се проведе едно от най-големите сливания в историята - текущата пазарна капитализация на Monsanto е около 42 милиарда долара. Двете компании могат да се допълват и значително да разширят дейността си в областта на агробизнеса, както и да намалят разходите в областта на научните изследвания и популяризирането на продуктите.

Коментари: 0