БДЖ: Не гледайте далаверите, гледайте как намалихме дълговете

Транспортният министър се опита да отклони вниманието от скандала с БДЖ обяснявайки, че по време на управлението на БСП дружеството е \"съсипвано\"

БДЖ: Не гледайте далаверите, гледайте как намалихме дълговете

Снимка: Economic.bg

2165 ~ 3 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Министърът на транспорта Ивайло Московски даде извънредна пресконференция в понеделник относно разследванията на Нова ТВ около „кухите“ назначения, фиктивните ремонти на локомотиви и заплахите към служители в БДЖ. Той отговори и на нападките от страна на БСП, които малко по-рано дадоха пресконференция и поискаха оставката на цялото ръководство на БДЖ.

Московски и изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД  Владимир Владимиров отрекоха категорично обвиненията в репортажа на телевизията и "отвърнаха на удара" като обвиниха медиите, че гледат повече към тази схема, а не към постигнатото от ръководството - свалянето на дълговете на холдинга от 850 млн. лв. "по времето на БСП" до сегашните 330 млн. лв. (по данни на Московски).

Все пак властта ще предприеме мярка, свързана с разразилия се скандал около репортажа на Нова ТВ, и това ще е закриването на футболния отбор на "Локомотив БДЖ". И това при положение, че ръководството категорично отхвърля обвиненията, че там играят хора, които са назначени фиктивно в БДЖ, за да могат да играят.

По думите на Московски през 2009 г., с управляваща партия БСП, БДЖ е имала 850 млн. лв. задължения и 68 млн. лв. оперативна загуба, а към 2017 г., в управлението на ГЕРБ, БДЖ генерира 330 млн. задължения и 15 млн. лв. оперативна загуба. Министърът опита да отклони медийното внимание от разразилия се скандал след излъченото разследване на Нова ТВ, като няколко пъти „натърти“ на важността на цифрите. „Тук някъде колегите от БСП си противоречат. Няма как финансовите показатели на едно дружество при тежка корупция да се подобряват“, коментира Московски.

„Оставката винаги си я нося в джоба“, бяха първите думи на транспортния министър, относно ултиматума за подаване на оставка, поискана от Георги Свиленски от БСП. Министърът опроверга всякакви обвинения към дружеството и към ръководните фигури в БДЖ и заяви, че не намира нищо извън „дребнотемията и жълтините“, заради което да поиска оставката на длъжностните лица.

По втората тема с ремонтите на локомотивите Московски коментира, че такива не се правят и дори, че думата ремонт е „манипулативна“. Според него те подлежат на технически преглед и по тях може да се поправят „козметични неща“, а не цялостен ремонт. Транспортният министър обясни още, че при управлението на опозиционната партия БСП е бил затворен последният завод за ремонт на локомотиви и, за да се извърши подобна дейност, трябва да се избере външна фирма изпълнител извън България. Той допълни, че в новата процедура за доставчик на локомотиви е предвидено той да предоставя и депо за ремонти. 

„Ако си спомняте за 2010, 2011, 2012 г. се говореше за фалирало дружество без никаква перспектива, без бъдеще. В момента дружеството малко по малко си стъпва на краката“, заяви Московски.

Равносметката от изнесените в медиите репортажи и разследвания са, че човекът, отправил заплахи към служител на БДЖ, е освободен от работа, а футболният отбор към дружеството ще бъде закрит чисто юридически. След разследване на Нова ТВ, излъчено в неделя, 28 януари, са отправени заплахи към шефа на експлоатационен пункт „Мездра“, който е алармирал за фиктивни ремонти за хиляди левове. Заплашващият с „Ти си мъртъв“ е Бойко Стоилов, директор „Ремонти“ и ще бъде освободен от длъжност. 

Директорът на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Владимир Владимиров обясни ситуацията с футболния отбор. „Половината играчи не са служители на БДЖ, не е използвана 1 стотинка от БДЖ. И това е така от самото създаване на този отбор. Няма нито кухи длъжности, нито измислени заплати“, заяви Владимиров.

В сутрешния блок на Нова ТВ Владимиров заяви, че репортажът за злоупотребите е манипулативен и журналистът Марин Николов "му губи времето", а "той е спасил БДЖ от фалит".
Коментари: 0