БДЖ: Няма да разпродаваме активи заради запора

Очаква се Министерство на финансите да задейства оказване на държавна помощ на дружеството

БДЖ: Няма да разпродаваме активи заради запора

Снимка: Economic.bg

БДЖ няма да разпродава свои активи заради запора на банкови сметки за 40 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството заради появилите се според тях "фалшиви новини", че заради запора ще бъдат продадени 25 мотриси и 1200 вагона.

"Действително двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лв. от главница по заема срещу „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и след решение на СГС искът е одобрен частично в размер на 20 млн. лв. в полза на облигационерите, вследствие на което са запорирани сметки на дружеството", обясняват от БДЖ.

Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лв. е взет през 2007 г. за рефинансиране на стари задължения към различни институции и за извършване на текущи ремонти на товарни вагони, като реално не е бил наложителен за извършването на дейността на дружеството. До момента остатъкът на задълженията по заема е в размер на 103 млн. лв.

Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план.

От железниците добавят, че министърът на транспорта Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от ЕК. Очаква се решение от Министерство на финансите.
Коментари: 0