Пазарите започнаха да се възстановяват след сътресенията заради Италия

Макар и бавно, природният газ успява да възвърне част от загубените в началото на годината позиции

Пазарите започнаха да се възстановяват след сътресенията заради Италия

Снимка: БТА

През изминалата сесия американските фондови пазари успяха да покажат бързо възстановяване на позициите си, загубени в следствие на ескалиралата политическа криза в Европа. Подкрепен от силните резултати на банковия сектор, Dow Jones скочи над 300 пункта, а акциите на JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup и Bank of America поскъпнаха с по над 1%. 

Широкият S&P500 напредна с 1.27%, като енергийният сектор се отчете с основен принос, благодарение на дневното поскъпване на петрола. Лекият суров петрол поскъпна с 2.03% до цена от $68.23, доката европейският сорт Брент реализира ръст от 2.53% до цена от $77.45 за барел. Технологичният индекс NASDAQ се покачи с 0.9%, като Facebook, Intel и Nvidia се отличиха с резултатите си. Междувременно индексът на компаниите с малка пазарна капитализация Russell2000 удари нов връх от 1648 пункта. 

Водещите европейски борси също успяха да финишират предимно на зелена територия. След серия от позитивни икономически данни, немският DAX отчете най-голям ръст от 0.93%.

Икономически данни - Еврозона

В 12:00 часа българско време ще бъдат публикувани данни за месечната промяна в нивото на инфлация и безработица в Еврозоната. Очаква се индексът на потребителските цени да отбележи ръст от 1.6% на годишна база, докато безработицата да се понижи до 8.4% спрямо 8.5% за месец март. Информацията ще бъде очаквана с голям интерес с оглед засилващите се опасения, че ЕЦБ няма да успее да спази първоначалните си планове за намаляване на количествените улеснения до края на годината, поради недостатъчно убедителните икономически индикатори. 

Advanced Micro Devices Inc.

Акцията на американската компания за микрочипове и платки бележи изключително успешно второ тримесечие на годината, постигайки близо 30% ръст в цената си. На седмична база обаче виждаме, че акцията доближава ниво, което представлява силна съпротива през 2017. Покупка ще бъде удачна само при категорично задържане на цената между $14-$15, като всеки признак за колебливост при биковете може да се използва за вход в къса позиция.

USD/JPY

Въпреки силното представяне на щатския долар спрямо японската йена от началото на второто тримесечие на годината, на седмична графика, можем да видим, че от края на 2016 валутната двойка формира низходящ трендови канал на движение. Горната му граница вече беше неуспешно тествана на стойности около 110.50, като преди влизане в къса позиция, е желателно да се изчака втори неуспешен пробив. При наличието на такъв, продажба на USD/JPY ще бъде обосновано със средносрочна цел достигане до цена от 105.00. 

Natural Gas

Макар и бавно, природният газ успява да възвърне част от загубените в началото на годината позиции, формирайки възходящ трендови канал. След фалшив пробив на горната му граница, цената отново бележи понижение, което се потвърждава и от индикатора на относителната сила. Очакваме поевтиняването да бъде ограничено от 50-периодната подвижна средна, която се намира в близост до долната граница на канала, като неуспешен пробив ще бъде добра възможност за покупка.

Dow Jones

Индексът на 30-те сини чипа показва плавно възстановяване от претърпяната през февруари и март корекция. Виждаме, че след последното негативно отскачане от съпротивата на психологическите 25 000 пункта, Dow Jones формира канал на движение. Очакваме в краткосрочен план индексът да изпита нови затруднения, като достигане до зона около  23750 пункта ще бъде добър момент за вход в дълга позиция с цел атака на нов локален максимум.

...

...

Коментари: 0