Бедствено положение в Монтана, Враца и Ловеч

Над 320 души са били евакуирани от блокирани пътища в региона

Бедствено положение в Монтана, Враца и Ловеч

Снимка: БГНЕС

Бедствено положение е обявено на територията на областите Монтана, Враца и Ловеч, съобщават от агенция БГНЕС. За последните 12 часа пожарникари, полицаи и спасители са евакуирали  над 320 души и са изтеглили от образувани преспи около 640 леки автомобила.

Продължава да е усложнена обстановката в северозападната част на страната. Силният вятър и обилният снеговалеж предизвикаха снегонавявания, като на места снежните преспи надхвърлиха 1 метър, уточняват от МВР. Инж. Георги Златев от АПИ обяви тази сутрин, че са евакуирани всички блокирани по пътищата в страната, но множество водачи пренебрегват забраната и навлизат в затворени за движение пътища.

В Област Монтана вчера в късния следобед, след обилен снеговалеж и силен вятър в общините Вълчедръм, Лом, Якимово, Брусарци и Медковец, са се образували снежни преспи от над 1 м. В 20 ч. е обявено бедствено положение на територията в цялата област. От ледения капан са изтеглени над 500 автомобила, а над 80 души са евакуирани и настанени в сградата на община Вълчедръм и в кметство на село Ковачица. Пътищата между селата Долно Церовене и Вълчедръм и градовете Монтана и Лом остават временно затворени.

В Област Враца на територията на областта е обявено бедствено положение в 20:30 ч. Получени са множество сигнали за закъсали автомобили между град Оряхово и село Селановци, както и в пътните участъци между селата Лесура и Фурен. Оказана е помощ и всички, авариралите автомобили са освободени и към момента няма сигнали за бедстващи на територията на областта.

В Област Плевен има затворени пътища в общините Плевен, Кнежа, Долна Митрополия, Червен Бряг и Пордим. Затворен е и пътят между Плевен и Ловеч. Екипи на РДПБЗН - Плевен са евакуирали около 60 души и е оказана помощ на "Спешна помощ", като са транспортирани тежко болни от с. Гривица, с. Бъркач и гр. Пордим до медицинско заведение в областния град. Продължава евакуирането на закъсали шофьори по пътя Кнежа - Бяла Слатина.

В Област Ловеч в 19 часа снощи е обявено бедствено положение за селата на територията на община Ловеч. Към момента не е възможно да бъдат почистени пътищата до малките населени места. Екипите на пожарната са в готовност да окажат помощ при постъпването на сигнали за бедстващи граждани.

По информация от АПИ, все още са затворени пътищата от третокласната мрежа в Северозападна България, а от Агенцията препоръчват да се отбягват пътувания в областите Враца, Монтана, Видин, Ловеч и Плевен.

На страницата на АПИ, на всеки 2 часа се обновява актуалната информация за пътната обстановка в страната и от Агенцията призовават шофьорите да се запознаят с нея, преди да тръгнат на път. Днес следобед ще бъдат затворени всички основни пътища за тежкотоварни автомобили в периода 18-21 ч. с цел улесняване на очаквания по интензивен трафик преди почивните дни.

Коментари: 0