Доларът поскъпна, след като Гърция породи съмнения за еврото

Златото и среброто паднаха докато щатският долар продължи да поскъпва

Доларът поскъпна, след като Гърция породи съмнения за еврото

Доларът се задържа в близост до 29- месечното дъно спрямо еврото в понеделник, след като гласуването в Гърция задейства разпускане на парламента и породи тревоги относно потенциални проблеми за финансовите пазари.

Коалицията, поддържаща платформа за прилагането на икономии, не успя да си осигури достатъчно гласове в парламента при изборите за президент, павирайки по този начин пътя към предсрочни избори през следващата година.

Пазарите вече са загрижени, че лявата опозиционна партия СИРИЗА може да спечели изборите и да провали международния спасителен план за Гърция.

След като почти срина еврото през 2012, Гърция тъкмо се завърна към икономически растеж тази година чрез мерките за прилагане на строги икономии и прекрати 4- годишното си изгнание от пазара на облигации.

Еврото остана без съществена промяна на 1.2140, което е и най- ниското му ниво от август 2012 насам.

Спадът на единната валута спрямо долара бе ограничен, тъй като изходът от парламентарния вот в Гърция вече бе оценен от някои. Други участници обаче призоваха към повишено внимание, предполагайки, че политическите вълнения в Гърция са в началния си етап.

Спад под 1.20 долара за едно евро е реална възможност в случай, че страховете за излизането на Гърция от еврозоната отново изплуват както през 2012.

Доларът, подкрепен от силата си спрямо еврото, поскъпна и спрямо йената. Щатската валута достигна 120.64, след като през нощта спечели 0,3%.

Разликата между пътя на Фед към повишение на лихвения процент и стимулативните политики на Европа, Япония и Швейцария помогна на долара да спечели почти 13% спрямо кошница от валути през годината.

Австралийският долар поскъпна с 0,1% до 0.8140 и ако остане на печалба спрямо щатския си съименник, вторник ще бъде петият му пореден ден на печалба.

Австралийската валута изгуби почти 9% в рамките на 2014 поради падащите цени на стоките на световните пазари, както и поради слабия икономически растеж на страната.

Златото и среброто паднаха докато щатският долар продължи да поскъпва

Златото поевтиня в понеделник, връщайки повечето от печалбите си от предишната сесия. Среброто също поевтиня, след като силата на долара и силните сигнали от графиката компенсираха за несигурността около политическото положение в Гърция

Спот златото бе на загуба от 1,1% до 1 188.90 долара за тройунция, след ръста от 1,8% в петък.

Щатската валута се възстанови от ранните загуби, като доларовият индекс нарасна спрямо кошница от шест основни валути.

Среброто бе на загуба от 1,7% до 15.87 долара за тройунция, връщайки ранните печалби и продължавайки загубите след пробиването на съпротивата около 16 долара.

Спот златото е на път да запише загуба от 2% за 2014, докато среброто е на път да запише годишна загуба от 19%.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поевтиняха с 13.40 долара до 1 181.90 долара за тройунция.

Мечите нагласи на пазара за злато се проявиха и при SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд в света, базиран на злато. Запасите на фонда спаднаха с 0,08% до 712.30 тона в петък, достигайки 6- годишно дъно.

Търсенето на метала бе меко през нощта в Азия, където е основният пазар на физическо злато.

Въпреки това вносът на злато на Китай от Хонг Конг през ноември нарасна до най- високото си ниво от февруари насам, индикирайки силно търсене при най- големия консуматор на злато в света.

Спот платината изгуби 1,2% до 1 196.75 долара за тройунция, а паладият бе на загуба от 0,9% до 807.00 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)


Коментари: 0