Белият дом отново работи по идеята за „арабско НАТО“

Обединението ще противодейства на иранската експанзия в Близкия Изток

Белият дом отново работи по идеята за „арабско НАТО“
Белият дом иска нов съюз в сферата на сигурността и политиката, известен още като „арабско НАТО“, който да противодейства на иранската експанзия в Близкия Изток. Четирима запознати с идеята източници заявиха, че американската администрация тихомълком придвижва напред този си план. 

Целта е да се постигне обединение между шестте страни от Залива, Египет и Йордания, като идеята е те да си сътрудничат по-задълбочено в противоракетната отбрана, военното обучение, борбата с тероризма и дипломатическите отношения. 

Този план за съюз със сунити вероятно ще повиши напрежението между САЩ и шиитски Иран. Двете страни са в остър конфликт, откакто Доналд Тръмп стана президент. 

Идеята не е нова, като преди беше известна под името Близкоизточен стратегически съюз. Сега надеждите на правителството в САЩ са тя да може да бъде обсъдена на среща на върха, насрочена за 12-13 октомври във Вашингтон, заявиха няколко източници.

Белият дом потвърди, че работи по идеята за съюза „заедно с регионалните партньори в момента, както и през последните няколко месеца“, предава Reuters.

Саудитски представители лансираха идеята за пакт за сигурност миналата година, преди Доналд Тръмп да посети Саудитска Арабия, където обяви голяма оръжейна сделка. Но по предложението не е имало по-нататъшно развитие, заяви американски източник.

Източници от някои от включените арабски страни също казаха, че знаят за новите усилия да се задейства планът. Представители на други потенциални участници не отговориха на запитванията за коментар. 

Високопоставен ирански източник заяви пред Reuters, че „под предлог да се осигури стабилност в Близкия Изток американците и регионалните им съюзници разпалват напрежение в региона“. Той заяви, че този подход няма да има друг резултат, освен да „задълбочи пропастта между Иран, регионалните му съюзници и подкрепяните от САЩ арабски страни“. 
Коментари: 0