Безопасно предколедно пазаруване: Какви са капаните?

Експерти съветват да пазаруваме онлайн и да избягваме струпването на хора

Безопасно предколедно пазаруване: Какви са капаните?

Снимка: Unsplash

Безопасно ли е пазаруването в магазините по време на пандемия? Това е въпрос, който все по-често се задава особено сега, в дните на предпразничното пазаруване преди Коледа. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията казват, че празничното пазаруване в претъпкани магазини е дейност с „по-висок риск“ и че хората трябва да ограничат всяко физическо пазаруване, включително в супермаркетите.

Вместо това експертите препоръчват да се пазарува онлайн и да се посещават пазари на открито.

В случай че трябва да посетите физически магазин, е добре да го направите в работно време, когато е по-голяма вероятността да има по-малко хора в магазина.

Опитайте се да прекарате възможно най-малко време в магазина, казва д-р Исак Вайсфус, експерт по обществено здраве в университета "Корнел", цитиран от Fox. След като излезете от магазина, измийте ръце си или ги дезинфекцирайте, като не забравяте и предпазната маска по време на вашия пазар, съветва експертът.

Въпреки че търговците се опитват по всякакъв начин да накарат посетителите да се чувстват в безопасност, като мерят температурата на входа на магазините, то това не премахва риска от заразата, тъй като може да има заразен човек, който обаче да няма температура.

Пластмасовите бариери между клиент и касиери също може да не блокират всички капчици от заразен човек, казва. Вайсфус,  Ако въздухът в магазина се чувства задушен, той казва, че това е признак на лоша вентилация и трябва да си тръгнете.

Коментари: 0