Безработицата в САЩ леко намалява

Проблемите на пазара на труда обаче остават видими и се очакват трудности заради втората вълна на коронавируса

Безработицата в САЩ леко намалява

Снимка: БТА

Броят на американците, които са подали нови заявления за подпомагане срещу безработица е намалял през миналата седмица. Въпреки това хората без работа остават твърде много, което се дължи на продължаващите бизнес ограничения, предприети в опит да се възпре разпространението на коронавирусната пандемия. Липсата на нови фискални стимули задълбочава проблема, пише Reuters.

Седмичният доклад за молбите, който се изготвя от Министерството на труда, включва Деня на благодарността, което би могло да повлияе на модела, който правителството използва, за да отстрани сезонните колебания в данните.

„Исковете за безработица продължават да сигнализират за трудно възстановяване на пазара на труда и с наближаването на края на годината нарастват рисковете милиони безработни да загубят достъп до обезщетенията си“, каза Райън Суит, старши икономист в Moody's Analytics.

Исканията за държавни помощи за безработица са намалели със 75 000 до 712 000 за седмицата, приключила на 28 ноември. Икономистите, анкетирани от Reuters, прогнозираха 775 000 молби през последната седмица.

Правителствен наблюдател в понеделник е заявил, че данните за исковете са неточни, тъй като Министерството на труда използва традиционни оценки, които не са подходящи предвид икономическия шок, причинен от пандемията от коронавируса.

Правителствената служба за отчетност заяви, че изоставането на държавата при обработката на заявления е довело до това, че хората са подавали искове за многоседмични ретроактивни обезщетения през единични отчетни периоди, надувайки данните за исковете. Те достигнаха рекордните 6.867 милиона през март и остават над 665 000, което беше пикът по време на Голямата рецесия през 2007-2009 г.

„Дори и с неточност, размерът на първоначалните претенции подчертава, че COVID-19 продължава да създава дълбоки икономически проблеми“, каза Ан Елизабет Конкел, икономист. „Рекордните случаи на положителни проби за вируса, съчетани с малко възможности за бизнеса заради зимата, болката ще продължи.“

Съединените щати са в разгара на нова вълна от инфекции с COVID-19, като през ноември са открити 4.2 милиона нови случая и над 35 000 смъртни случая, свързани с коронавирус, според официални данни на Reuters.

Повече от 3 трилиона долара под формата на държавни помощи помогнаха на милиони безработни американци да покриват ежедневни си разходи, а компаниите да държат работници на заплати, което доведе до рекорден икономически растеж през третото тримесечие. Около 13.6 млн. души трябва вероятно ще загубят финансирани от правителството обезщетения за безработица ден след Коледа.

Републиканците и демократите в Конгреса останаха неспособни да постигнат споразумение за нов пакет за фискални стимули.

Коментари: 0