Безработицата сред българите във Великобритания нараства

През последните 8 години броя на незаетите е нарастнал цели 15 пъти

Безработицата сред българите във Великобритания нараства

Българите и румънците отново влизат на страниците на британската преса, след като вестник The Telegraph публикува днес обширен материал за имигрантите от двете държави. Според статията един от всеки пет работоспособни българи и румънци във Великобритания не работи.

Според изследване на Центъра за миграция към Университета Оксфорд все повече хора от двете държави се заселват на острова, като техния брой вече достига 250 000 души. Други 50 000 трябва да пристигнат само през следващата година, показва проучването. Близо 46 000 от настоящите имигранти нямат постоянно работно място, като за сравнение през 2006г. те са били само 3 000.

През тази година драстично са се увеличили осигуряващите се българи и румънци, като техния брой е достигнал 135 400 човека.

Страховете на имиграционните власти са свързани с отпадналите ограничения за работа от тази година, което е предпоставка недобронамерени жители на България и Румъния да стегнат куфарите в посока Великобритания. Икономическата печалба за бюджета бе първоначално пресметната на 5 млрд. паунда, но според новите предсказания такава въобще няма да има.

Според информация на британското бюро по труда във Великобритания живеят 252 000 българи и румънци, 235 000 от които са в работоспособна възраст. Заетостта сред тях достига 80%, като постоянна работа имат 189 000 души. През 2006г. те са били едва 43 000, когато заетостта е достигала 92%. В момента нивата са по-високи от средните за страната(72%), но отрицателната тенденция е породена от постоянно пристигащите нови имигранти.

Коментари: 0