Kапиталът на VTB Bank увеличен със 100 млрд. рубли

Руският премиер Дмитрий Медведев е подписал заповед за повишаване

Kапиталът на VTB Bank увеличен със 100 млрд. рубли

Руското правителство, цитирано от Reuters заяви, че премиера Дмитрий Медведев е подписал заповед за увеличаване на капитала на втората по големина руска банка. Увеличението ще бъде със стойност 1.7 млрд. щатски долара или 100 млрд. руски рубли, стана ясно днес.

Западните санкции, наложени от САЩ и ЕС принудиха правителството да подпомогне руския банков сектор. Средствата ще бъдат прехвърлени в банката от Националния фонд за благосъстояние и ще трябва да гарантират стабилното икономическо състояние на VTB Bank.

Централната банка на Русия вече оказва сериозна подкрепа на друг финансов гигант в страната - частния кредитор Trust Bank. По този начин от правителството се опитват да намалят негативните последствия от санкциите и настъпилата криза, като Медведев и подчинените му искат да стабилизират банковия сектор и възможно най-бързо да оздравят рублата.

Заемът за Trust Bank е в размер на 1,9 млрд. долара и има срок на изплащане от 10 години. Освен това Руската централна банка ще предостави заем в размер на 28 млрд. рубли на банката Откритие, която се явява като надзираващ орган на спасителната мисия на Trust Bank.

Евентуален фалит на която и да е руска банка може да доведе до нови сътресения и сериозно задълбочаване на икономическата криза в Русия. Участието на страната в украинските конфликти доведе много отрицателни последици и сега от правителството всячески се опитват да минимизират вредите върху местната икономика.

Коментари: 0