Безработицата в Германия спадна до рекордно ниво

Търсенето на нови работници продължава да расте

Безработицата в Германия спадна до рекордно ниво

Безработицата в Германия се понижава от 6.1% до 6% през октомври 2016 г., което е най-ниското си ниво от обединението на страната през 1990 г., по данни на Федералната агенция по заетостта на Германия. Броят на хората без работа в страната намалява с 13 000 до 2.662 млн. души. Безработните в Западна Германия са с 6000 по-малко в, а в източната част на страната те са 8000.

"Безработицата намаля значително през есента, заетостта отново се увеличава и търсенето на нови работници продължава да расте", коментира Франк-Юрген Визе, президент на агенцията по труда.

"Това число е много променливо, но тенденцията е важна", заяви Йенс Крамер, икономист в Nord LB в Хановер. "Това показва, че безработицата постоянно намалява, докато заетостта се увеличава, което е много благоприятно за развитието на вътрешното търсене и на германския икономически цикъл."

Според прогнозите на Европейската комисия, през 2016 г. БВП на Германия ще се увеличи с 1,6%, а инфлацията ще бъде 0,3%. Актуализираните прогнози ще бъдат публикувани от Европейската комисия на 9 ноември.

Безработицата в Германия е значително под средното ниво за еврозоната. През август нивото на безработицата в 19-те страни от валутния блок е било 10.1%.

Коментари: 0