Безработицата във Великобритания до 11-годишно дъно

Заетостта в страната намалява

Безработицата във Великобритания до 11-годишно дъно
4013 ~ 1 мин. четене

Безработицата във Великобритания е на 11-годишно дъно. През трите месеца до края на октомври броят на безработните на Острова се е понижил с 16 хил. до 1.62 млн. души. За трети пореден месец нарастват заявките за помощи и безработица.

По данни на Международната организация на труда (ILO) нивото на безработица до края на октомври стабилизира в многогодишното дъно от 4.8%. От третото тримесечие на 2005 г. насам това е най-ниското ниво на безработица във Великобритания. 

Заетостта в страната се понижи с 6 хил. до 31.76 млн. През ноември молбите за социални помощи при безработица нараснаха с 2400 след тяхното повишение с 13 300 през октомври, а молбите за помощи при безработица са на ниво от 2.3 %.

През трите месеца до края на октомври средните месечни доходи са нараснали с 2.6 на сто, изключвайки бонусите, при очаквания за повишение от 2.5 на сто, сочат данни на британската статистика. Средните доходи с бонусите се повишиха с 2.5%. 

След референдума за Brexit експертите предвиждат нарастване на безработицата, която ще има отрицателно въздействие върху потребителските разходи, които са основни за британската икономика.  Подкрепи Economic.bg